Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar? Hamilelikte mide bulantısı nasıl geçer?
Hamilelik süreci pek çok çift için heyecanlı bir süreçtir. Ancak hamileliğin ilerleyen aşamasında bazı belirtiler anne adayını zorlar ve sosyal yaşamından yeme içme düzenine kadar pek çok durumu olumsuz etkiler. Hamilelikte mide bulantısının nasıl önleneceği, ne zaman sona ereceği de sıklıkla merak edilen konuların başında geliyor. Peki, Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar? Hamilelikte mide bulantısı neden olur? Hamilelikte mide bulantısı nasıl geçer? Hamilelikte mide bulantısı en çok hangi haftada olur? İşte detaylar…
Mide bulantısı hamileliğin en yaygın semptomlarından biridir. Bulantı ve kusma hamilelikte ciddi bir sorunun işareti olmada da anne adaylarını zorlayan, fiziksel olarak da güçsüz bırakan sağlık durumunun başında geliyor. Hamileliğin ilk dönemlerinde yaygın olarak görülen mide bulantısının neden olduğu ve ne zaman biteceği de sıklıkla merak edilen konuların başında geliyor.
HAMİLELİKTE MİDE BULANTISI NE ZAMAN BAŞLAR?
Sabah bulantıları hamileliğin en yaygın belirtilerindendir. Hamilelikte mide bulantısı birinci tremester denilen ilk aylık dönemde sık görülür. Genellikle de gebelikten iki hafta sonra başlar.
HAMİLELİKTE MİDE BULANTISI NEDEN OLUR?
Hamileliliğin ilk zamanlarında yaşanan mide bulantısı, hamilelik hormonu olan HCG'nin yoğunluğunun kanda artış göstermesi nedeniyle sıklıkla görülüyor. Hamilelik şüphesi duyuyorsanız, adet gecikmesi, göğüslerde şişlik, yorgunluk, sırt ağrıları ve ruh hali değişimleri ile sık idrara çıkma yaşıyorsanız mutlaka hamilelik testi yaptırmanız gerekiyor.
HAMİLELİKTE MİDE BULANTISI NASIL GEÇER?
Sabah yaşanan mide bulantıları yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir. İşte birkaç adımda hamilelikte mide bulantısını geçirmenin yolları:
- Sabah uyandığınızda mide bulantı varsa yataktan kalkmadan önce demli bir çay içebilirsiniz.
- Yatağınızın yakınlarında tuzlu yiyecekler bulundurmak ve bunlardan tüketmek de mide bulantısı ve kusmaya iyi gelebilir.
- Yine sabahları dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da yataktan ani bir şekilde kalkmamaktır. Bunun için öncelikle yataktan kalkmadan önce yavaş hareketlerle oturma pozisyonuna geçip bir süre sonra kalkabilirsiniz.
- Beyaz leblebi, tuzlu kraker, peksimet, kuru ekmek gibi kuru, yağsız ve tuzlu gıdalar midenizi rahatlatabilir.
- Tatlı veya meyve bulantı yapmıyorsa beslenmenizde bu besinlere bir miktar daha sık yer verebilirsiniz.
- Mümkün olduğu kadar stresten uzak durmaya çalışmalısınız çünkü stres de önemli bir bulantı etkenidir.
- Bulantıyı tetikleyen sigara, yemek, parfüm kokusu gibi faktörlerden uzak durmalısınız. Özellikle mutfak kokuları ve ağır parfümler rahatsızlığınızın artmasına neden olabilir.
- Aç bir şekilde uzun süre kalmanız ya da midenizi doldururcasına yemeniz mide bulantısına neden olabilir. Doğru olan beslenmeyi gün içine yayarak kısa aralıklarla bir şeyler yemektir. Öğün sayısını artırmalı, az ve sık aralıklarla yemeli ve midenizin boş kalmasına izin vermemelisiniz.
- Yemek aralarında yeterli sıvı almalısınız.
- Anne adayının canı ne istiyorsa ve ne yiyebiliyorsa onu yemesini sağlamak da mide bulantısı ve kusma gibi sorunları azaltabilir.