Guatr, tiroid ve haşimato hastalığı arasındaki fark nedir?
Endokrin Cerrahi Uzmanımız Prof. Dr. Yeşim Erbil, guatr, tiroid ve haşimato hastalığı arasındaki farkları anlattı.
“Haşimato tiroid bezini etkileyen bir hastalıklardır. Tiroid rahatsızlıkları ise tiroid bezinin yetersiz çalışması (hipotiroidizm) ve tiroid bezinin çok çalışması (hipertiroidizm) olmak üzere iki farklı durumdur. Guatr ise tiroid bezi büyümesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.”
Haşimato hastalığının özellikleri
“Haşimato hastalığı tiroid bezini etkileyen otoimmüm bir hastalıktır. Haşimato tiroiditi, otoimmün tiroidit ya da kronik lenfosit tiroidit olarak da bilinir.
Haşimato hastalığında vücudun ihtiyacı olan hormonları üretmesi için antikorların tiroid bezine saldırması sonucu ortaya çıkar. Haşimato hastalığı tiroid bezi genişlemesi olarak bilinen guatrın ve hipotriodizmin nedenleri arasındadır.
Yorgunluk, az da olsa sebepsiz kilo artışı, kas güçsüzlüğü, cilt kuruluğu, kabızlık, düzensiz adet döngüsü, bağışıklık sistemi zayıflığı, saç dökülmesi, kısırlık, ruhsal bozukluklar ve kalp rahatsızlıkları gibi sorunlara yol açar. Genellikle hormonal ilaçlar ile tedavi edilen vücudun tüm sistemini etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır.”
Guatr hastalığının özellikleri
“Tiroid rahatsızlıklar ve haşimato guatrın en yaygın sebepleri arasındadır. Guatr boyunda dışarıdan görünür bir şişlik olmasına, yutma ve nefes alma problemlerine yol açar. Haşimato hastalığının belirtileri arasında tiroid bezi genişlemesi yani guatr da bulunur. Beynin tiroid bezinin daha fazla çalışmasını sağlaması için salgıladığı fazla TSH hormonu tiroid bezinin büyümesine yol açabilir.
Tiroid bezinin çok çalışması hipertiroidizm ve az çalışması hipotriodizm de guatr oluşumu üzerinde etkilidir. Büyük guatrlar ses kısıklığına, yorgunluğa, kilo artışı ya da istenmeyen kilo kaybına, sinirliliğe ve uyku bozukluklarına yol açabilir.
Hormon testi, antikor testi, ultrason, tiroid taraması ve biyopsi yapılarak teşhis edilebilir. Tedavisinde ise guatr küçükse sadece gözlem altına alınır. İlaç tedavisi ile küçültülebilir. Nefes alma ve yutkunma zorluğuna yol açıyorsa ameliyatla tedavi edilebilir.”
Hipertiroidizm ve Hipotiroidizmin özellikleri
Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil“Hipertiroidizm, tiroid bezinin çok fazla tiroid hormonu salgılamasıdır. Fazla tiroid hormonu vücudun hızlı çalışmasına neden olur.
Hızlı kilo kaybedilebilir, kalp çarpıntısı, aşırı terleme, asabiyet, ishal, zayıf saç teli, el titremesi, nefes alma zorluğu gibi sorunlara yol açar. Hipotiroidizm ise tiroid bezi tembelliğidir.
Tiroid bezi vücudun ihtiyacı olan hormonları yeterince üretmez. Yorgunluk, halsizlik, üşüme, kabızlık, soluk ve kuru cilt, ses kısıklığı, kolesterol yüksekliği, kaslarda kuvvetsizlik, eklemlerde Ağrı ve şişlik, ağır ve düzensiz adet kanaması, depresyon, saç ve tırnak cansızlığı gibi sorunlara neden olur. Her iki tiroid rahatsızlığında da hormonları düzenlemek için ilaç tedavisi uygulanır.”