Grip mevsimi geldi! Bilinçsiz vitamin kullanımında doz ve süre uyarısı
Havaların soğumasıyla birlikte, hasta olmamak, bağışıklığı güçlü ve zinde tutmak için alınan önlemlerden biri de vitamin takviyeleri oluyor. Uzmanlar kontrolsüz vitamin kullanımının birçok sağlık problemine neden olduğunu sık sık vurgularken özellikle internet ortamından birkaç yoruma ve eşin-dostun önerisiyle alınan ilaç benzeri takviyelere ayrıca dikkat edilmesini öneriyor. Halk Sağlığı Uzmanı Ali Polat da sonra yıllarda bağışıklığı güçlendirdiği iddiasıyla alınan ilaçlarda artış olduğuna dikkat çekerek bilinçsiz vitamin kullanımının yaratacağı sağlık problemlerine karşı vatandaşı uyardı ve "Vitamin veya mineral takviyeleri gerektiren kişiler, bir doktora başvurmalı ve uygun kan testlerinin yapılmasını sağlamalıdır. Hekimler, kan testi sonuçlarına göre eksik olan vitamin ve mineralleri belirleyerek uygun bir plan yapmalıdır." dedi.
DUYGU YEŞİLGÖZ / gazetevatan.com
Mevsim geçişleri ve havaların değişmesiyle hastalanma riski de artıyor. Okulların açılması, kapalı ortamda geçirilen sürelerin artması, virüs dolaşımının yaygınlaşması vatandaşı önlem almaya itiyor. Vatandaşlar grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için bu sefer bilinçsizce, doktor tavsiyesi olmadan vitaminlere yöneliyor. Vitaminlerin fazla ya da gereksiz kullanılması ise olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. İlaç sektörünün internet aracılığıyla daha geniş bir pazara dönüşmesi ise bu takviyelerin insan sağlığına yönelik tehdidini gün geçtikçe büyütüyor.
BAŞKA HASTALIKLARA YOL AÇABİLİR
“Grip ve viral enfeksiyon dönemi başladı. Hekim reçetesi olmadan, sağlık kuruluşuna danışılmadan internet üzerinden satın alınan takviyelerin kullanılmamasının altını çizen Polat, kendini yorgun ya da halsizlik hissedenlerin öncelikle bir hastaneye gidip, tahlil yaptırmasını önerdi ve bu belirtilerin başka hastalıkların nedenleri arasında da sayılabileceğini hatırlattı.
Vitaminlerin gereksiz ve fazla kullanılmasının vücudu yorduğunu ve yeni hastalıklara davetiye çıkarabileceğini de ifade eden Polat, bu takviyelerin hekim olarak desteklemesiyle birlikte kontrolsüz olarak kullanılmasına da karşı durulması gerektiğine vurgu yaptı.
BAZI VİTAMİNLER VÜCUTTA BİRİKİR
“Bazı vitamin ve elementler vücutta birikir, düzenli kullanılması gereken bir ilaç varsa alınan bu takviyeler ilaçların düzeylerinin düşmesine hatta geri dönüşümü olmayan yan etkilerin oluşmasına da neden olabilir. Dolayısıyla vitamin desteği kullanma ihtiyacı olan kişiler mutlaka hekime başvurmalı, hekimin yönlendirmesiyle kan tahlillerini yapmalı ve bu sonuçlar üzerinden gerek duyuluyorsa vitamin ve mineral takviyeleri alınmalı” diyen Polat, D vitamininin vücutta biriktiğini, C vitaminin ise vücutta birikici düzeyinin çok düşük olduğunu söyleyip doğru doz ve süre uyarısında bulundu.
Solunum yolu enfeksiyonları için dezavantajlı dönemin başladığını hatırlatan Polat gereksiz vitamin almadan önce temasla bulaşan virüslere karşı dikkatli olunmasını önerdi ve özellikle toplu taşımada, kapalı ve kalabalık mekanlarda maske kullanılmasını, ellerin ise pandemi döneminde olduğu gibi sık sık yıkanmasını ve risk grubunda olanların hastalıkların arttığı bu mevsimlerde ayrıca dikkat etmesin ve grip aşısı yaptırmalarını tavsiye etti.