Gıda boyası çocukta dikkatsizliğe ve öfke krizine yol açıyor
Southampton Üniversitesi’nde Prof. Dr. Jim Stevenson başkanlığında yürütülen araştırmada rastgele seçilen 3-4 yaşında 153 çocuk ile 8-9 yaşlarında 144 çocuk iki gruba ayırıldı.
Çocukların bir kısmına meyve suyu, diğer gruba ise piyasada bulunabilecek özelliklere gıda boyalı ve koruyucu içeren içecekler verildi. Ayrıca içeceklerin hepsi lezzetli ve aynı derecede çekici görünmesi sağlandı. Boyalı içeceklerin verildiği ayrı bir gruptaki çocukların içeceğine ise iki kat daha fazla gıda boyası konuldu.
Sonraki aşamada çocukların aileleri ve öğretmenleri tarafından 6 hafta boyunca davranışlarının gözlenmesi istendi. Araştırmanın sonunda elde edilen verileri değerlendiren uzmanlar gıda boyalı içecekleri tüketen çocuklarda öfke nöbetleri, hiperaktivite, dikkat dağınıklığı ve inatçılık gibi davranış bozukluklarının daha fazla olduğunu saptadı. Özellikle iki kat gıda boyası ve koruyucu içeren içecekleri içen çocuklar ile 8-9 yaş grubundaki çocukların daha fazla kimyasala maruz kaldıkları için daha çok etkilendikleri tespit edildi.
Uzmanlar koruyucu içeren içecekler ya da gıdalar almak yerine evde taze sıkılmış meyve sularının ve meyveler ile karıştırılmış sütlerin çocuklarda içirilmesinin ve sevdirilmesinin çok daha yararlı olduğunu belirtiyor. Bu konuda çalışan bir çok doktor ise ailelerin çocuklarına kimyasal içeren benzer gıdaları asla yedirmemesi ve içirmemesi gerektiğini belirtiyor.