Geçmeyen ağrılara neden oluyor: Uzman isim tetikleyicileri tek tek açıkladı!
Şiddetli baş ağrısı olarak bilinen migren kişinin sosyal hayatını büyük oranda etkiler. Birkaç gün boyunca süren migren atakları baş ağrısı, zonklayıcı ya da keskin olarak özellikle şakak bölgesinde görülür. Migren atakları kiminde yılda 1-2 defa, kiminde ise ay içerisinde defalarca görülebilmektedir. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, konuyla ilgili merak edilenleri açıkladı.
Migren ataklarının şiddetli baş ağrısı olmasının dışında diğer ağrılardan ayırt eden en önemli özellik ise ağrı ile birlikte ortaya çıkan diğer semptomlardır. Bu semptomlar bulantı, ses ve ışığa duyarlılıktır. Migren ağrısı olanlar baş ağrısı ile birlikte süregelen bu rahatsızlıklar nedeniyle günlük işlerini yapmakta zorlanırlar. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, milyonlarca migren hastasının merak ettiği önemli detayları gazetevatan.com’a anlattı.
Sıcak havalarda migren ataklarının daha sık görüldüğü ifade eden Örken, “Migren tetikleyicileri hastaların %76’sında vardır. Sıklık sırasına göre bu tetikleyiciler stres, hormonlar, açlık, hava durumu, fiziksel yorgunluk ya da seyahat, uyku bozuklukları, parfüm ya da kokular, parlak ışık, boyun ağrısı, alkol, sigara dumanı, geç uyumak, sıcak, bazı yiyecekler ve egzersizdir. Son yıllarda bu tetikleyicilere eklenen iklim değişikliği ve hava kirliliğidir. Özellikle lodos ve aşırı sıcaklar baş ağrısını tetikleyebilir.” dedi.
GÜNLÜK SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT
“Yeterli miktarda su tüketmek özellikle de sıcak iklimde yaşayanlar için önemlidir. Susuz kalınması beyne kan ve oksijen gidişini bozarak baş ağrısına neden olabilir. Bu nedenle günlük sıvı tüketimine ve özellikle de elektrolit içeren sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Alkol aşırı kullanımı sık baş ağrısı olanların üçte birinde migreni tetikleyebilir. Damarları genişletme etkisi bazı kişilerde baş ağrısı yapıyor olabilir. Ayrıca idrar çıkışını arttırdığı için vücudun susuz kalmasına neden olarak da baş ağrısına neden olabilir. Yaz aylarında ve çok sıcak havalarda alkol tüketimini sınırlandırmak baş ağrısından kaçınmanın bir yöntemi olabilir.”
Klimaların migreni tetiklediği iddiaları hakkında konuşan Örken, “Klimaların migren ağrısını tetiklediğine dair bir bilgi yoktur. Ancak migreni tetikleyen şeyler kişiye özeldir ve her migren hastası kendi baş ağrısını tetikleyen etmenleri kendi keşfetmelidir. Baş ağrınızı tetikleyen yiyecekleri saptamak için yiyecek günlüğü tutmak baş ağrınızın öncesinde ne yediğinizi saptamanıza yarar. Bu yiyecekleri kesmenin işe yarayıp yaramadığını deneyebilirsiniz.” açıklamasında bulundu.
HENÜZ TEDAVİSİ YOK
“Migren ağrılarının hastalığı ortadan kaldırıcı bir tedavisi henüz yoktur” diyen Örken, “Migren tedavisi atak tedavisi ve önleyici tedavi olmak üzere ikiye ayrılır. Önleyici tedavi kişinin günlük hayatını etkileyecek kadar sık olan migren ataklarında gereklidir. Botoks tedavisi de bazı durumlarda kullanılan önleyici tedavilerden biridir.” diye belirtti.
Prof. Dr. Örken “Migren ağrısını en çok tetikleyen besinler çikolata, bazı peynir çeşitleri, tiramin içeren yiyecekler, narenciye çeşitleri, kuruyemiş, tütsülenmiş balıklar, yapay tatlandırıcılar, nitrat ve alkoldür.” diye konuştu.
KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Migren ataklarının tedavi edilmezse 4 ila72 saat süreceğini dile getiren Örken, ağrının kadınlarda daha sık görüldüğü aktararak, “Bir yıl içinde migren görülme sıklığı kadınlarda %17.1, erkeklerde %5,6’dır. Migrenin kadınlarda sık görülmesinin nedeni kadınlık hormonları ve bu hormonlardaki dalgalanmadır” dedi.
“Egzersiz birçok farklı yoldan migren tetikleyicilerini ve belirtilerini kontrol etmeye yarayabilir.” diyen Örken, “Elbette egzersiz hem zihinsel hem bedensel sağlığımız için önemlidir. Düzenli egzersizin migren atak sıklığını azalttığı gösterilmiştir. Egzersiz hem stresi azaltır hem uykumuzun daha düzenli olmasını sağlar. Böylece duygu durumumuz daha iyi bir hale gelir. Ayrıca egzersiz ile endorfin salınır ki endorfinler doğal ağrı kesicilerdir.” diye belirtti.