Gaps diyeti nedir, nasıl yapılır? Gaps diyet listesi!
Zayıflamak için uygulanan birçok çeşitli diyet bulunmaktadır. Birçok diyet türünü ise ilk defa duymuş olabilirsiniz. Gaps diyeti de son zamanlarda oldukça fazla uygulanmakta olan diyetlerden birisi olarak ifade edilebilir. Gaps diyeti nedir, nasıl yapılır? Gaps diyet listesi nasıl olmalıdır? Gaps diyeti ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
Gaps diyeti son zamanlarda oldukça fazla uygulanmakta olan bir diyet türüdür. Gaps diyeti, tahıllardan ve şekerden uzaklaşarak yapılmakta olan bir diyet çeşidi olarak bilinmektedir. Gaps teriminin açılımının ise Gut and Psychology Syndrome olduğunu söylemek mümkündür. Türkçe anlamının ise bağırsak ve psikoloji sendromu olduğu söylenebilir.
GAPS DİYETİ NEDİR, NASIL YAPILIR?
Gaps diyeti bağırsak sağlığının iyileştirilmesine yönelik yapılan bir diyet olarak bilinmektedir. Hem bağırsak sağlığı için yapılan gaps diyetinin hem de kilo vermeyi kolaylaştırıcı etkisinin olduğu söylenebilir. Gaps diyetinin temelinde ise bağırsak sağlığını düzelterek kilo vermeyi kolaylaştırmak bulunmaktadır. Bağırsaklar sindirim sisteminin en önemli organı olarak ifade edilebilir. Gaps diyeti otizmli çocuklar için geliştirilmiş olan özel bir diyet türü olarak bilinmektedir. Farklı birçok hastalıkta daha gaps diyetinin uygulanması tavsiye edilmektedir. Kilo vermenin yanında bir takım hastalıkların tedavisi için de yapılan bir diyet olduğu söylenebilir.
Gaps diyeti oldukça kısıtlayıcı bir diyet türü olarak bilinmektedir. Gaps diyetine başladıktan sonra iki yıl süre ile devam edilmesi gerekmektedir. Gaps diyetinde pastorize süt ürünleri, nişastalı sebzeler, tahıl, şeker ve soyayı aynı zamanda işlenmiş sebzeleri çıkarmak gerekmektedir. Gaps diyeti farklı aşamalardan oluşmakta olan bir diyet olarak ifade edilebilir. Gaps diyeti altı aşamadan oluşmakta olan bir diyettir.
GAPS DİYET LİSTESİ NE ŞEKİLDE OLMALIDIR?
Gaps diyeti listesi altı aşamadan oluşmaktadır.
Gaps diyetinin ilk aşamasında su da ya da et suyunda haşlanmış balık, et ya da tavuk bulunmaktadır. Aynı zamanda pişmiş sebze, yaz veya kış kabağı tüketilebilir.
Gaps diyetinin ikinci aşamasında; yumurta sarısı, et ve sebze ile yapılan güveç, fermente balık ve tereyağ tüketilmektedir.
Diyetin üçüncü aşamasında; avokado, lahana turşusu ve fermente sebzeler, tereyağ ile hazırlanan sahanda yumurta tüketilmelidir.
Diyetin dördüncü aşamasında; kavrulmuş veya ızgara et, soğuk sıkım zeytinyağ, Gaps ekmeği ve gaps muzlu süt yer almaktadır.
Diyetin beşinci aşamasında; pişmiş elma püresi, marul veya salatalık gibi çiğ ve soyulmuş sebzeler, taze sıkılmış meyve suyu olarak sayılabilir.
Diyetin altıncı aşamasında; beşinci aşamaya kadar olan gıdalar, narenciye hariç çeşitli çiğ meyveler, kurutulmuş meyveler yer almaktadır.
Gaps diyeti sırasında mümkün olduğunca organik gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. İşlenmiş ve paketli gıdaların ise tüketilmemesi gerekmektedir. Diyete başlarken patates veya fermente gıdalar ile başlanması önerilmektedir. Diyet sonlandıktan sonra da işlenmiş ve rafine gıdalardan uzak durulmasında fayda vardır.