Estetik bağımlısı olabilirsiniz! Karar vermeden bir kez daha düşünün
Son zamanlarda pek çok kişi aynada gördüğü yansımasından memnun değil. Bu nedenle dış görünüşünde değişik yapmak isteyenler hemen estetiğe başvuruyor. Kişi yaptırdığı estetik sonrası istediği görüntüye kavuşamadığında bu durumdan psikolojik olarak olumsuz etkilenebiliyor. Özellikle gençler birbirinden etkilenerek estetik yaptırıyor ve bir süre sonra estetiğe bağımlı hale gelmiş oluyor. Uzman isim de estetiğin psikolojiye etkisiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...
Cansu Akalp/Gazetevatan.com
Sosyal medyanın hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelmesi pek çok kişinin yaşamında değişiklikler yapmasına yol açıyor. Özellikle fotoğraf ve video kullanımı ile ön plana çıkan uygulamalar kişilerin ‘daha iyi’ görünme isteğini artırırken, kullanılan filtreler kişilerin beklentilerinin de artmasına neden oluyor. Paylaşımlarını filtre uygulayarak daha estetik hale getiren kişiler; bir süre sonra aynaya baktıklarında da aynı görüntü ile karşılaşmak istiyor.
ESTETİK YAPTIRMA YAŞI 15'E DÜŞTÜ
Estetik merkezlerinin artması ve fiyatların ulaşılabilir seviyelerde olması görüntüsünden memnun olmayanların daha fazla estetik operasyon yaptırmasına olanak sağlıyor. Yakın çevresinde estetik operasyon yaptıran kişiler arttıkça, bu operasyonlar daha da normalleşiyor. Ve bu estetik yaptırma yaşının 15’elere kadar düşmesine sebep oluyor. Peki genç yaşlarda belki de geri dönüşü olmayan operasyonlar geçirmek gerçekten doğru mu? Estetik yaptırma süreci nasıl ilerliyor? Psikolog Ecem Almas yaşanan süreci ve neler yapılması gerektiğini gazetevatan.com’a değerlendirdi.
GEÇİCİ BİR MUTLULUĞA SEBEP OLABİLİR
"Sosyal medyada son dönemlerde sıklıkla kullanılan fotoğraflardaki filtreler kişilerin psikolojilerini olumsuz etkiliyor. Bu durum kişileri gerçeklik algısından uzaklaştırarak sosyal medyada gördükleri kişilere benzemek için estetik operasyonlara yönelmelerine sebep oluyor." diyen Ecem Almas, estetik operasyon öncesi psikolojik destek alınması gerektiğine vurgu yaparak şöyle konuştu;
"Öncelikle kişinin kendine, “Operasyondan sonra nasıl hissedeceğim?" sorunusorması gerekiyor. Yapılan operasyon sonrası geçici bir mutluluk yaşanabilir fakat bu durum zamanla kişide tatminsizlik yaratacağı için kişiler ilerleyen zamanda tekrar operasyon geçirme düşüncesiyle bir estetik uzmanının kapısını çalabilir. Kişi mutluluğunun bu operasyonlarla bağlantılı olmadığını anlamalıdır. Dolayısıyla mutluluğun dış görünüşle alakalı değil iç dünyamızla alakalı olduğu becerisinin kazandırılması gerekir."
NEDEN ÖZGÜVEN VE ÖZŞEFKAT ETSİKLİĞİ OLABİLİR
Psikolog Almas kişinin mutluluğun kaynağını iç dünyasında araması gerektiğine dikkat çekiyor. Ancak günümüz şartlarında, dış etkenlerin bu derece hayatımızı yönlendirdiği bir dönemde özellikle gençler için bu her zaman yapılamıyor. Peki kişi estetiğe ihtiyacı olup olmadığını nasıl anlayacak?
"Herkes için geçerli olmamak ile birlikte kişi estetik bağımlısı yada beden algısında bozukluk yaşıyor olabilir. Bu durumlarda en büyük sorumluluk estetik cerrahına düşüyor. Kişinin istediği işleme gerçekten ihtiyacı yok ise uzmanın kişinin psikolojik durumunun normal dışı olduğunu fark ederek hastayı bir psikoloğa yönlendirmesi gerekir." diyerek gençleri estetik konusunda uyardı:
"Ergenlik döneminde sıklıkla görülen Vücut Dismorfik Bozukluğu kişinin vücudunda herhangi bir kusur olmamasına rağmen kusurları zihninde büyüterek sürekli olarak bunu düşündüğü psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın altında yatan en önemli nedenler özgüven ve özşefkat eksikliğidir. Ailelerinde desteği ile gençler bu eksikliklerinin üzerinde çalışmalı gerekirse bir uzmandan destek almalıdır."
TEMELDE YATAN SEBEP ÖNEMLİ
Küçük bir estetik müdahale de cerrahi bir işlemde de amaç kişinin daha iyi görünmesi ya da kişinin kendi algısındaki en iyi haline kavuşma istediği oluyor. Ancak işler her zaman hastanın beklediği gibi olmayabiliyor ve estetik yaptıran kişi sonuçtan memnun olamayabliiyor. Bu durumda bazen hiçbir şey yapılamazken bazen de kişi birbiri ardına yeni operasyonlar geçirebiliyor. Estetik operasyonların ardından istediği görünüme kavuşamayanlar için Psikolog Ecem Almas şu önerilerde bulundu;
Özellikle son dönemde estetik operasyonlara ulaşımın kolaylaşması bu durumu arttıran sebeplerin başında geliyor.Kişiler öncelikle ani karar vermekten kaçınmalı bu değişimi isteyip istemediğini anlamak için kendine zaman tanımalıdır.Estetik sonrası eski haline dönmek isteyen kişiler ihtiyacının ve çözümün estetik müdahale olmadığını farkederek temelde yatan sebebi anlamaya çalışmalıdırlar.
BU OPERASYONA GERÇEKTEN İHTİYACIM VAR MI?
Estetik merkezlerinin her geçen gün daha da artması, fiyatların ulaşılabilir olması estetik operasyon yatıran kişilerin artmasına neden oluyor. Kişiler hem yakın çevresinden hem de sosyal medya üzerinden ulaştıkları kişilerin estetik sonrası görüntülerinden etkileniyor. Bu da estetik yaptıran kişilerin artmasına yol açıyor. Almas, "Kişiler sıklıkla dönemin güzellik algısının olumsuz etkilerine maruz kalmaktadır. Burada önemli olan kişinin kendine 'Gerçekten bu operasyonu istiyor muyum?'
'Bu operasyona ihtiyacım var mı?' sorularını sormasıdır." ifadelerini kullandı.