Gazete Vatan Logo

Endoplazmik Retikulum Nedir, Ne Ä°ÅŸe Yarar? Endoplazmik Retikulum Görevleri Nelerdir?

Endoplazmik retikulum kelime anlamı olarak plazma içerisinde yer alan yaÄŸ demektir ve Latince bir kelimedir. Hücre içindeki sisternarlardan oluÅŸan bir organeldir ve tüm ökaryot hücrelerde bulunur.Â

Endoplazmik Retikulum Nedir, Ne Ä°ÅŸe Yarar? Endoplazmik Retikulum Görevleri Nelerdir?

Endoplazmik retikulum kesecik ve borucuk ile beraber oluşan bir yapıya sahiptir. Hücre zarı ve çekirdek arasında yer alan kıvrımlı bir yapısı vardır

Endoplazmik Retikulum Nedir, Ne Ä°ÅŸe Yarar?

Endoplazmik retikulum kelime olan Latinceden gelen bir kelimedir. Tam olarak Latincedeki anlamı da plazma içinde yer alan yağ anlamına gelir. Endoplazmik retikulum hücre içinde yer alan sisternarlardan oluşan bir organeldir. Hücre için oldukça önemlidir ve birçok farklı görevi bulunmaktadır.

Endoplazmik retikulum sisternarlardan ve veziküllerden oluşan bir organeldir. Hücre içinde çeşitli işlevleri vardır ve önemli görevlere sahiptir. Endoplazmik retikulum hücre içindeki tüplerle ve sitoplazmadan meydana gelen bir kanal ağı olarak da bilinir.

Hücre içindeki yer alan tüm ökaryot hücrelerde endoplazmik retikulum bulunmaktadır. Hücre içindeki madde alışverişi endoplazmik retikulum sayesinde gerçekleşir. Ayrıca çizgili kaslardaki kasların gevşemesi de endoplazmik retikulum sayesinde mümkündür.

Endoplazmik Retikulum Görevleri Nelerdir?

Haberin Devamı

Endoplazmik retikulum hücrenin içerisinde madde alışverişi sağlamakla görevli olan organeldir. 

Çizgili olan kaslarda, kasların gevşemesi de endoplazmik retikulum sayesinde mümkündür.

Zar üzerinde sentezlenmiş olan yağ ve enzimler golgi cisimciğine endoplazmik retikulum ile taşınır.

Sitoplazma ile beraber hücreye destek verme görevine sahiptir. 

Endoplazmik retikulum hücreyi dış etkenlere karşı korur.

Hücrenin içinde lizozom üretilmesine yardım eder.

Endoplazmik Retikulum Yapısı ve Özellikleri

Endoplazmik retikulum kesecik ve borucuk ile beraber oluşan bir yapıya sahiptir. Hücre zarı ve çekirdek arasında yer alan kıvrımlı bir yapısı vardır. Endoplazmik retikulum depo şeklindedir ve kanal sistemi de olan bir yapısı vardır. Yapısında hem granüllü hem de granülsüz olmak üzere iki çeşit endoplazmik retikulumun olması mümkündür.

Endoplazmik retikulumun zar kalınlığı 50-60 A kalınlığı arasındadır. Açık ya da koyu olmak üzere iki tabakadan oluşur ve granüllü ya da granülsüz olmak üzere de iki çeşidi vardır. Endoplazmik retikulum kanalcık sistemine sahiptir ve madde iletimi ile gönderiminden sorumludur. Madde taşıması olduğu sırada hücre içinde erir ve bu şekilde de kaybolurlar. Ökaryot olan canlı hücrelerinde de endoplazmik retikulum vardır. 

Haberin Devamı

Endoplazmik Retikulum Hangi Hücrelerde Olur?

Endoplazmik retikulum boru biçimlidir ve hücre içi aktarımda görevli bir organeldir. Endoplazmik retikulum hücre içinde yer alan tüm ökaryot hücrelerinde olan bir organeldir. Görevleri arasında çekirdek zarı oluşumu vardır. Hücre çekirdeğinin oluşması için zar oluşumunu sağlayan organel endoplazmik retikulumdur.

Ribozom ile beraber taşıma işlemi de endoplazmik retikulum sayesinde gerçekleşir. Hücre içindeki golgi cisimciğine iletim işlemi de endoplazmik retikulum ile gerçekleşir. Hücrelerin daha sağlıklı bir şekilde görevlerini gerçekleştirmesi için bazı organeller tarafından desteklenmesi gerekir.

Hücreye destek veren organellerden biri de endoplazmik retikulumdur ve bu desteği sitoplazma ile beraber verir. Bu sayede hücre daha iyi ve daha sağlıklı bir şekilde çalışır.

Haberin Devamı

Â