Gazete Vatan Logo

En şiddetli ağrıların başında geliyor!

En şiddetli ağrıların başında geliyor!

Trigeminal nevraljinin tek taraflı, kısa süreli, şimşek çakması veya elektrik çarpması şeklinde tarif edilen saplanıcı ağrı atakları ile karakterize olduğunu; ani başlayıp ani sonlanan bir baş ağrısı çeşidi olduğunu dile getiren Nöroloji Uzmanı Dr. Özge Kiremitçi Özer, dokunma, yüz yıkama, tıraş olma, çiğneme, sigara içme, konuşma, soğuğa maruz kalma veya diş fırçalama gibi uyaranlarla ağrının tetiklenebildiğini, sıklıkla kendiliğinden de ortaya çıkabildiğini belirtti. Trigeminal nevralji, bilinen en şiddetli ağrılardan biridir. Nöroloji Uzmanı Dr. Özge KİRETMİTÇİ ÖZER, Trigeminal sinirin etkilenen dalına göre genellikle yüzün alt yarısı ve alt çenede görülürse de bazen alın, göz çevresi ve burun bölgesinin de etkilenebileceğini belirtti.

Trigeminal Nevralji Kimlerde Görülür?

Hastalığın görülme sıklığı 100.000 kişide 4-5 olarak bildirilmektedir. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Trigeminal Nevraljinin Nedeni Nedir? Hastaların büyük kısmında yapılan tetkiklerde ve radyolojik görüntülemelerde herhangi bir sorun bulunmaz. Ancak bir kısım hastada, anormal bir damar yapısının, trigeminal sinire beyin sapından çıkış bölgesinde temas ettiği tespit edilebilir. Sinir trasesine baskı yapan yapı bir beyin tümörü de olabilmektedir. Ayrıca özellikle genç hastalarda trigeminal nevraljiyle karşılaşıldığında, multipl skleroz (MS) olasılığı da akla gelmelidir.

Haberin Devamı

En şiddetli ağrıların başında geliyor

Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Hastalığın tanısı, asıl olarak hastanın şikayetlerine ve ağrının tipik özelliklerine göre konur. Nörolojik muayenede objektif bir anormallik saptanması beklenmez. Tanıyı doğrulamaya yönelik bir kan testi yoktur. Bilgisayarlı beyin tomografisi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi görüntüleme yöntemleri, altta yatan beyin tümörü, MS gibi olası organik patolojileri ekarte edebilmek için kullanılır.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hastaların büyük çoğunluğunda ilaç tedavisine iyi yanıt alınır. İlaç tedavisinden fayda görmeyen veya belirli yan etkiler nedeniyle ilaç kullanamaya devam edemeyen hastalar için çeşitli cerrahi tedavi yöntemleri de mevcuttur.

Haberin Devamı