En öldürücü ve en sinsi hastalık; aort anevrizması
İstanbul Ümraniye’de düzenlenen ‘Endovasküler Cerrahi Sempozyumu’nda, farklı ülkelerden ve Türkiye’den gelen 153 hekim, dünyanın en gelişmiş tıbbi prosedür eğitim merkezlerinden biri olan Medtronic İnovasyon Merkezi’nde hem teorik hem de pratik bilgi aldı.
Sempozyumda, hayatı tehdit eden hastalıklardan biri olan aort anevrizması ve tedavisi de ele alındı. Marmara Üniversitesi, Pendik Hastanesi, Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim İsbir, aort anevrizmasının sinsi seyreden ve çoğunlukla belirti vermeyen özellikte olduğunu söyledi ve ‘‘Özellikle 60 yaş üstü, sigara içen ve ailesinde ya da kendisinde kalp damar rahatsızlığı olan erkeklerin yılda bir kez karın bölgesi ultrason kontrolü yaptırmaları tavsiye edilmektedir” dedi.
Kasıktan tedavi
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Memorial Şişli Hastanesi’den, Prof.Dr. Füruzan Numan da hastalığın tedavisinde kasıktan anjiyo yapar gibi girilerek başarı kaydedildiğine dikkat çekti ve ‘‘Klasik açık cerrahi ile yapılan ameliyatlarda hastalar 1-2 gün süre ile yoğun bakım ünitesinde ve sonrasında değişen şartlara bağlı olarak 5-7 gün süre ile hastanede kalırlardı. Araştırmalar hastalarda ameliyatta ölüm oranının, açık cerrahi uygulanan hastaların üçte biri oranda olduğunu gösteriyor” dedi.