Diz ağrılarında PRP uygulaması
Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, diz ağrılarında PRP tedavisini sizler için anlattı.
En yaygın eklem bozukluğu olan osteoartrit, egzersiz yapma ve serbestçe hareket etme yeteneğinizi aşamalı olarak etkileyebilir. Eklemlerinizde, özellikle dizlerde sertlik hissedebilirsiniz ve kemik ve kıkırdak hasarı meydana geldiğinde şiddetli ağrı hissedebilirsiniz.
PRP tedavisi, osteoartrit ve spor yaralanması dahil olmak üzere diğer yaralanma türlerinin neden olduğu diz ağrısı için uygulanan bir tedavi tekniğidir.
PRP nedir?
PRP, trombosit açısından zengin plazma anlamına gelir. Kanınızdaki trombositler, diğer fonksiyonların yanı sıra zararlı inflamasyonu azaltmaya ve hücresel büyümeyi ve iyileşmeyi teşvik etmeye yardımcı olan sitokinler ve büyüme faktörleri içerir. PRP tedavisi sırasında, uzmanlar trombositleri bir santrifüjde konsantre ederek ve daha sonra zenginleştirilmiş plazmayı yaralı dokuya geri enjekte ederek kendi kanınızı kullanırlar. Hedef bu “süper zenginleştirilmiş plazmanın” diz eklemlerinin tendonlarında ve kıkırdağında iyileşmeyi ve rejenerasyonu teşvik etmesini sağlamaktır.
Mevcut tedavilerden farkı nedir?
Şu anda, hafif osteoartriti tedavi etmek için kilo kaybı, fizik tedavi ve ortezler (diz destekleri gibi destek cihazları) tercih edilir. Bu tedaviler osteoartritin neden olabileceği ağrı ve sertlikte biraz rahatlama sağlayabilir. Ağrı ve sertlik düzelmezse veya kötüleşirse, ilaçlar reçete edilir. Ancak ilaçlar ağrının arkasındaki nedeni tedavi etmez. PRP farklı bir yaklaşım benimser: dokuları ve sağlığı iyileştirmeyi hedefler.
PRP’nin faydaları neler?
PRP tedavisi ile daha az diz ağrısı ve daha iyi hareketlilik bildiren orta derecede osteoartritli hastalarda olumlu sonuçlar elde edilebilir. PRP bazı hastaların diz protezi ameliyatını geciktirmesine ve hatta durdurmasına yardımcı olabilir. PRP, orta ila ileri osteoartriti olan ve diğer invaziv olmayan tedavi seçeneklerinin başarısız olduğu kişiler için uygun bir seçenektir.
Nasıl uygulanır?
PRP yönteminde hastadan 8-20 cc kan alınarak santrifüj edilir. PRP tedavisinde elde edilen serum, hasarlı bölge içine enjekte edilir. Dokularımızda herhangi bir hasar oluştuğunda kanımız pıhtı hücrelerini buraya enjekte ederek onarım süreci başlatır, PRP uygulamasının amacı hedef dokuya kan dolaşımı ile taşınabilecek olandan çok daha fazla sayıda pıhtı hücresi verebilmektir. Böylece hedef dokunun onarımı hızla ve güçlü bir şekilde başlar ve daha çabuk sonuçlanır. PRP yöntemi ile elde edilen serumdaki plateletlerin yoğunluğu kandakinden 2 ila 4 kat fazladır.
PRP tedavisi iyileşme süreci gerektirmeyen hızlı tedavi sağlayan bir uygulamadır. Daha fazla bilgi için alanında uzman bir doktora başvurulması gerekir.