Gazete Vatan Logo

Dişeti kanamasına dikkat!

Dişetlerinizde görülen kanamalar iltihap gibi ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir

Dişetlerinizde görülen kanamalar, dişeti hastalığının habercisidir. Çünkü sağlıklı diş eti kanamaz. Dişetinizde kanama varsa hemen diş hekiminizle bu durumu paylaşmalısınız. Dişeti kanamaları diş eti iltihabı gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.

Unutmayın ki dişeti iltihabının neden olduğu diş kayıpları, çürüklerin neden olduğu diş kayıplarından çok daha fazladır. EDAD Başkanı (Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği) Prof. Dr. Ata Anıl, dişeti kanamalarının neden olduğu rahatsızlıklar ve nasıl önlenebileceği konusunda şu bilgileri veriyor...

Dişeti kanaması neden ciddiye alınmalı?
Dişeti kanamaları, dişeti hastalıklarının ilk aşamasıdır. Dolayısıyla bu safhada tespit edilen diş eti rahatsızlığı 1 – 2 seanslık basit küretajla tedavi edilebilir. Dişetleri normal sağlıklı pembe renge dönüşür, kanama durur, varsa ağız kokusu ortadan kalkar. Tedavi edilmeyen dişeti kanamaları başta dişeti iltihabı olmak üzere pek çok ciddi rahatsızlığa yol açabilir.

Dişeti iltihabı nedir, nedenleri nelerdir?

Dişeti iltihabının bilinen en önemli nedeni, sürekli olarak dişlerin ve dişetlerinin çevresinde oluşan yumuşak, yapışkan, renksiz bakteri tabakası olarak tamınlanan plaktır.

Bu plak diş ipi kullanılmadığı ve dişler her gün fırçalanmadığı takdirde, dişeti dokusuna zarar veren toksinler üreterek dişeti iltihabına neden olabilir.

Dişeti iltihabının en önemli belirtisi nedir?

Dişeti kanaması hastalığın ilk belirtisidir ve en erken aşamasıdır. Bu dönemde dişlerde büyük hasarın oluşması önlenebilir. Bunun nedeni dişi tutan kemik ve bağlı dokuların henüz etkilenmemiş olmasıdır. Dişeti kanaması tedavi edilmediği takdirde, dişeti iltihabı, Periodontitis'e dönüşebilir. Bununla birlikte dişlerinizde ve çenenizde kalıcı hasara yol açabilir.

Hastalığın diğer belirtileri arasında dişetlerinde renk, şekil bozuklukları ve ağız kokusu sayılabilir.

Dişeti iltihabı nasıl önlenebilir?

Dişeti iltihabını önlemek için iyi bir ağız bakımı şart. Diş hekimi tarafından yapılan profesyonel temizlik, ağız bakımı konusunda önemli bir yere sahip. Bunun nedeni dişlerde oluşan plak sertleştiğinde ve tartar halini aldığında, tatarın sadece diş hekimi tarafından temizlenebilmesidir.

Dişeti ihtilabını önlemek için dikkat edilmesi gerekenler

•Plak ve yiyecek artıklarını temizlemek, tartar oluşumunu engellemek için dişleri doğru şekilde fırçalamak ve diş ipi kullanmak
•Sigara ve diğer tütün ürünlerinden uzak durmak
•Düzenli olarak diş hekimine giderek diş muayenesi yaptırmak



Haberin Devamı