Ortodontist uzmanı Dr. Pınar Türkoğlu merak edilenleri anlattı:
"Diş teli tedavisi özellikle çapraşık ve kötü konumlanmış dişlerin tedavisinde kullanılmaktadır. Çapraşık ve kötü konumlanmış dişler, ne kadar fırçalanırsa fırçalansın, tam olarak temizlenemez ve diş eti problemleri ortaya çıkar. Mutlaka diş aralarında gıda artığı kalır ve bu nedenle genellikle diş aralarında çürükler oluşur. Bu tür diş eti problemlerinde kemik kaybı ve dişlerin erken yaşta kaybedilme riski vardır.
Ağızdaki kapanış bozuklukları baş ve çene ağrısına neden olabilir!
Dişlerdeki kapanış bozuklukları, çene kaslarında daha fazla baskıya neden olarak Temporomandibular eklem problemlerine, baş ve çenede ağrıya neden olabilirler. Çapraşık dişler, estetik olarak istenmeyen bir görünüme sebep olduğu için hastalarda gülerken ağzın kapatılması çok karşılaşılan bir sonuçtur. Hastalarımız tüm bu problemlere çözüm olarak ortodontik tedavi için başvururlar.
Ortodontik tedavi ihtiyacınızı sadece ortodontist belirleyebilir. Kapsamlı medikal ve dental özgeçmişiniz, ağız ve diş muayenesi, çene modellerinizin oluşturulması ve özel bazı röntgen filmleri ve fotoğrafınızın çekilmesi gibi birçok tanı yöntemini içeren bir muayeneden sonra, ortodontik tedaviye ihtiyacınızın olup olmadığı ve yapılacak tedavinin türü belirlenebilir."
Ortodonti Uzmanı Dr. Pınar Türkoğlu diş teli tedavisinde dikkat edilmesi gereken 11 noktayı ise şöyle özetledi:
Diş teli tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken 11 nokta
1-Ortodontik tedaviye başlamadan önce çürük dişlerin tedavi edilmesi ve diş etinin tam sağlıklı duruma getirilmesi gerekir.
2-Tedavide ortodonti uzmanı, koyduğu tanıya göre hastaya bir aparey uygular. Bu apareyler takıp çıkarılabilir veya sabit türde olabilir.
•Uygulanan aparey takıp çıkarılabilen türde ise yemekler haricinde gece ve gündüz düzenli olarak takılması (uyku dahil) gerekmektedir. Takıp çıkarılan apareyler dişlerimiz gibi her yemekten sonra diş fırçası ve diş macunu ile iyice fırçalanıp temizlenmelidir. Apareyler kesinlikle kaybedilmemelidir aksi halde tedavi aksayacak hatta geri gidecektir.
•Uygulama sabit olarak nitelendirilen ve çıkmayan apareylerden (braket) yapılmış ise yine aynı şekilde dişler her yemekten sonra güzelce fırçalanmalıdır. Düzenli diş fırçalama çok önemlidir. Ortodontik tedavi gören hastalarda çürük görülme sıklığı artmakta ve yeterli temizlik sağlanmazsa braketlerin etrafında beyaz renkli lekeler oluşabilmektedir. Fırçalama işlemi braketlerin etrafında birikinti kalmayana kadar devam ettirilmelidir. Diş etlerinizin sağlığı da diş fırçalamanızın doğru yapılmasına bağlıdır.
3-Çok asitli içeceklerden (kola, gazoz v.b.) mutlaka uzak durunuz çünkü bu tarz içecekler hem tellerinize hem de dişlerinize zarar vererek çürük oluşma riskini artıracaktır.
4-Çok yapışkan ve çok şekerli (sakız, lokum, karamel, jelibon v.b.) gıdalar tüketmeyiniz. Bu tarz gıdalar braketlerin arasında kalacağı ve iyi temizlenemeyeceği için dişlerinizin daha kolay çürümesine ve diş eti büyümelerine neden olabilecektir.
5-Çok sert gıdaların tüketilmesinde de uyulması gereken kurallar söz konusudur. Örneğin elma, armut benzeri meyveler ile havuç, salatalık benzeri sert gıdaları ısırmak yerine küçük parçalar halinde ya da rendeleyerek, arka dişlerinizin yardımıyla yemelisiniz. Kabuklu kuruyemiş, cips v.b. türde sert gıdaları ise tüketmemeniz gerekmektedir. Sağlıklı gıdalarda tüketim şekli değişirken, abur-cubur olarak nitelendirilebilecek gıdalardan uzak durulmalıdır.
6-Dişler mutlaka ortodontik fırçalar ve arayüz fırçaları ile fırçalanmalı, gerekli durumlarda diş ipi kullanılmalıdır. Diş fırçalarınızı gittiğiniz her yere götürün, bu sayede evde olmadığınız zamanlarda da dişlerinizi temizleyebilirsiniz.
7-Braketler uygulandıktan sonra dişlerde hassasiyet ve ağrı, yanak içlerinde hafif yaralanmalar (pamukcuk ya da diğer adı ile aft) olabilir. Bu şikayetler bir hafta en fazla on gün süre içinde kaybolacaktır. Şikayetlerinizi azaltmak için ağrı kesici alabilir ve size verilen özel mumları kullanabilirsiniz.
8-Hekimin kontroller sırasındaki tavsiyelerine dikkatle uymalısınız.
9-Tedavi süresince 4-5 haftada bir kontrolleriniz olacaktır. Tedavinizin amacına ulaşabilmesi için randevularınızı aksatmamanız gerekmektedir.
10-Apareylerde kırılma, kopma veya ağıza yapışan düzeneklerde çıkma varsa tedavi kesintiye uğrar. Böyle durumlarda hekiminize başvurmalısınız.
11-Pekiştirme tedavisinde bıkkınlık gösterilmemeli; uygulanan aygıt korunmalıdır.