Diş Apsesi Nasıl Geçer? Diş Apsesi Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
Diş apsesinin geçmesi için dişin çekilmesi ya da diş apsesinin boşaltılması gerekebilir. İlaç tedavisi veya kanal tedavisi de bunun geçmesi için tercih edilebilir.
Diş Apsesi Nasıl Geçer?
Diş doktoru tarafından bölgedeki iltihap uzaklaştırılır ve apseye neden olan durum tedavi edilebilir. Apsenin boşaltılması için diş eti tedavisi, diş çekimi ya da kanal tedavisi tercih edilebilir. Bu işlemler genellikle lokal anestezi ile yapılır ve kişinin ağrı duyması mümkün değildir. Diş apsesi boşaltılırken küçük bir kesi atılır fakat bu geçici bir çözüm olduğundan ek bir tedaviye ihtiyaç duyulabilir.
Diş Apsesi Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
Diş apsesinin geçmesinde en etkili çözümler diş çekimi ve kanal tedavisi olarak karşımıza çıkar. Diş hekimi tarafından hastaya en uygun tedavi belirlenir ve bu tedaviye başlanır. Diş apsesinin olmasını engellemek için diş ve diş eti bakımını aksatmamak önemlidir. Sağlıklı beslenmek ve dişleri düzenli fırçalamak da diş apsesinin oluşmasını engeller.
Diş Apsesi Nedir?
Diş apsesi diş dokusunun içinde, çevresinde veya dişi tutan kemikte ortaya çıkan ve bakteriyel kaynaklı olan bir iltihaptır. İltihap bölgesinde irin birikmesi ile kendini gösteren diş apsesi farklı nedenlere bağlı olarak dişe yakın bölgelerde oluşur.
Dişin ucunda meydana gelen apse periapikal apse olarak adlandırılmaktadır. Diş etindeki apse de periodontal apse adı ile bilinir. Diş apsesini diş veya diş etindeki ağrıdan, kızarıklıktan, şişlikten, çiğneme sırasındaki ağrıdan ya da kötü tat ve kokudan anlayabilirsiniz.
Nedenleri Nelerdir?
Bakteriler çeşitli sebeplerle diş ya da diş çevresi dokularına girerek diş apsesinin oluşmasına neden olabilir. Dişlerde kırık olması, diş çürükleri ve diş eti hastalıkları bu nedenlerden bazılarıdır. Diş apsesinin oluşma riskini artıran faktörler arasında diş ve diş etine uygun olan bakımı yapmamak vardır.
Bu durum diş problemleri riskini daha fazla artırır ve diş eti hastalıklarının, diş çürümesinin ya da diş apsesinin oluşmasına neden olur. Şekerli ya da gazlı içecekleri sık sık tüketmek de diş apsesi riskini artıran durumlardandır. Sıvı tüketiminin az olması da ağız kuruluğuna neden olarak diş çürümesini riskini artırabilir.