Dinamik bir yüz için hangi işlemler tercih edilebilir?
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Op. Dr. İlsun Aka, dinamik ve genç bir yüz görünüme kavuşmak isteyenlerin tercih edebileceği işlemleri derledi.
Sarkma ve kırışıklık sorununa: Biyolojik Lifting (6 nokta lifting)
Biyolojik lifting aşısı yüz bölgesine uygulandığında toparlayıcı, gençleştirici, sıkılaştırıcı ve kırışıklık giderici etkileri gösterir. Ayrıca diğer aşılardan farklı daha hızlı ve uzun süre etkisini korur. 6 nokta tekniği ile tüm yüze etki eder. Bu alanların 2'si çene çizgisi, 4'ü yanak bölgesidir. Uygulanması ise oldukça kolaydır. Özel bir iğnesi ile belirli bir bölgeye uygulanır. Uygulamadan sonra cilt üzerinde kızarıklık görülebilir. Bu semptomların görülmesi normaldir ve gün içinde kendiliğinden geçerler. Etkilerini ilk kullanımdan hemen sonra etkisini gösterir. Cildin nemi artmaya başlar ve cilt yenilenmesi birkaç hafta içinde belirginleşir. Her tedavide olduğu gibi seans sayısı kişiye özel belirlenmelidir.
5 ve 8 nokta yanak dolgusu
Yüze istenilen dolgunluk ve genç görünüm kazandırmak için yanak dolgusu uygulanabilir. Yanak dolgusu elmacık kemiklerini ve yanakları hedef alan işlemlerdir. Bu işlem, cerrahi olmadığı için etkileri geçicidir. Hyalüronik asit veya otolog yağ hücresi dolgu maddeleri enjekte edilerek uygulanır. Otolog yağ hücreleri için vücudun başka bir bölgesinden liposuction ile yağın alınması işlemini de kapsar. İşlem yaklaşık 15-20 dakika sürer. Yanaklara uygulanan sakinleştirici sayesinde işlem sırasında ağrı olmaz. Enjeksiyonun sonuçları hemen görülebilir. Yanak dolgusunda hacimli vurgu alanlarına dikkat etmek gerekir. Bu amaçla yanaklar 8 noktalı lifting ve 5 noktalı aydınlatıcı dolgu ile dolgunluk verilir.
Büyük ve orantısız kulaklara elveda: Kepçe kulak işlemi
Kulağın çok büyük olması ve şeklinin kafatası ile oluşturulan açının dike yakın olarak uzanması nedeniyle oluşan kulak görüntüsüne kepçe kulak denir. Kepçe kulak görünümü, kişilerin yaşı ne olursa olsun çoğu zaman olumsuz etkilere yol açan bir sorundur. Bu, otoplastik cerrahi ile kolayca tedavi edilebilen ve giderilebilen bir problemdir. Kepçe kulak tedavisinde hastanın ihtiyacına göre doğru teknik belirlenmelidir. Bu sayede doğal ve güzel bir görünüm elde edilir. Ameliyattan önce bir uzman kişinin yüz ve burun çizgisi detaylı bir şekilde incelenmeli ve değerlendirmelidir. Hastanın tercihine göre genel veya lokal anestezi seçilebilir. Ortalama işlem süresi 2 saattir. Kesi kulak arkasında olduğu için ameliyat sonrası iz kabul edilir düzeydedir.
Düşen göz kapağı problemine son
Göz kapağı düşüklüğü toplumun yaklaşık yüzde beşini etkiler. Bu problem özellikle yaşlılarda daha sık görülür ve insanların yaşam kalitesini düşürebilir. Göz kapağı düşüklüğünün tedavisinde kullanılan iki yöntem vardır. Bunlar germe ve iple askılamadır. Cerrahi, genel anestezi altında küçük kesilerle yapılır. Ameliyatta sarkan göz kapağı kaldırılır ve zayıflayan kas güçlenir. Yaklaşık 45 dakika süren ameliyatın ardından hasta hastaneden taburcu edilir ve günlük hayatına döner.
Germe yöntemi; kalıcı olarak uygulanabilen bir yöntemdir. Genç ve orta yaşlı kişiler tercih edilebilir. Lokal anestezi ile uygulanan bu yöntemde göz kapağı yukarı taşınır.
İp yönteminde ise iyileşme süreci oldukça kısadır. İşleme saç çizgisinden başlanır ve mikro cihazlarla girilerek kaşlar askılanır. Yapılacak işlem kişinin yüzüne göre belirlenmeli ve uzman bir hekim tarafından yapılmalıdır. Sanıldığı gibi göz kapağı düşüklüğü sadece kapak ameliyatı ile değil, bazen kaş askılama yöntemi ile kombine edilmelidir.
Botoks uygulamaları
Botoks işlemi sonucu enjekte edilen kastaki sinir sinyallerini bloke eder, bu sayede uygulama bölgesinde istenilen sonuçlar elde edilir. Botoks enjekte edildiğinde, sinir sinyallerinin bozulması nedeniyle etkilenen kaslar geçici olarak felç olur veya dondurulur. Bu sayede yüz bölgesindeki bazı kırışıklıklar yumuşatılabilir, azaltılabilir veya yok edilebilir. Botoks işleminin etkisi kişiden kişiye değişmekle birlikte 3 ila 6 ay arasında kullanılabilir. Sıklıkla uygulama yapılan bölgeler ise;
• Yüz bölgesinde kaldırma efekti vermek,
• Ter bezlerinin bloke edilmesi,
• Migren tedavisi,
• Alın bölgesinde oluşan kırışıklıklar,
• Kaş arası çizgileri,
• Burun yan duvar çizgileri,
• Kazayağı çizgileri,
• Ağız ve boyun çevresinde oluşan kırışıklıklar.
Lazerli iğnesiz mezoterapi
İğnesiz mezoterapi, gerekli vitamin, mineral ve enzimlerin cildin alt katmanlarına iletilmesi işlemidir. İğneden çekinen hastaların çeşitli sorunları profesyonel teknoloji ile ortadan kaldırmasına yardımcı olma imkanı vardır. Yüzdeki kırışıklıkları ve ince çizgileri azaltmaya yardımcı olan güçlü bir yaşlanma karşıtı bakım yaparak ciltteki donukluğu gidermeyi hedefler.