Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, Türkiye’de de satılan Zitromax isimli antibiyotikle ilgili önemli bir uyarı yaptı: İlacın içerdiği azitromisin, ölümcül sonuçlar doğurabilir
Dünyada yaklaşık 20 yıldır kullanılan Zitromax isimli antibiyotik ‘azitromisin’ etken maddesi içeriyor. Bronşit, farenjit, sinüzit, zatürre, deri ve yumuşak doku enfeksiyonları gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan Zitromax, kısa sürede güçlü etki gösterdiği için sık tercih edilen bir ilaç. Zitromax, uzun süredir Türkiye’de de satılıyor. Ayrıca ilacın içerdiği azitromisin etken maddesi Türkiye’de satılan başka antibiyotiklerde de kullanılıyor.
Bu ilaçla ile ilgili bulguları değerlendiren Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA, azitromisinin kalbin elektrik aktivitesini bozarak ‘QT-mesafesinin uzamasına’ sebep olabileceği uyarısında bulundu. FDA, azitromisinin ‘torsades de pointes’ adıyla bilinen ve ölümcül olabilen aritmiyi tetikleyebileceğini de kaydetti.
Açıklamaya göre, azitromisinin neden olduğu komplikasyonlar uzun QT-mesafesine sahip hastalar, kanlarında potasyum veya magnezyum düşüklüğü olanlar, kalp ritmi çok yavaş olanlar, ritim bozukluğu için ilaç kullananlar, yaşlılar ve kalbi olanlarda daha fazla görülüyor.
Uyarı konulmalı
FDA ilaç prospektüsüne tehlikeli ritim bozukluğuna sebep olabileceği uyarısı konmasını istedi.
Daha güvenli ilaçlar üç yıldır piyasada yok
Prof. Öner Süzer (Türk Farmakoloji Derneği Başkanı): Her ilaçta benzer etkiler çıkabilir. Bu bir ilacın hemen öldüreceği anlamına gelmez.
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta (Göğüs hastalıkları uzmanı): “Azitromisinle aynı etkiyi gösteren daha emniyetli ve ‘eritromisin’ etken maddeli antibiyotikler 2-3 yıldır Türkiye’de piyasada bulunmuyor.”
Her dört kişiden biri antibiyotikle yaşıyor
Sağlık Başkanlığı’nın Türkiye genelinde yaptırdığı araştırmanın bulguları çarpıcı. 8 ilde 4 bin 167 kişiyle görüşülerek yapılan araştırma, Türkiye’de her 4 kişiden birinin evinde ”ileride gerekli olur” düşüncesiyle antibiyotik bulundurduğunu ortaya çıkardı. Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullananların oranıysa yüzde 26.
Haberin Devamı