Depremden sonra birçok kişide ortaya çıktı! Tedavi edilmezse sağlık problemine yol açabilir
Deprem gibi olaylar, birçok insan için ciddi bir stres kaynağı olabiliyor. Tüm Türkiye'yi derinden sarsan asrın felaketinin ardından çok sayıda kişi kendilerini güvensiz ve kaygılı hissetmeye başladı. Bunların sonucunda farkında olmadan bazı diş sıkması, çiğneme hareketi gibi fiziksel tepkiler ortaya çıktı. Peki neler yapabiliriz, bu durumu nasıl aşabiliriz? Tedavi yöntemleri neler? İşte uzman isimlerin tavsiyeleri...
Özge Seren Doğu - ozge.dogu@gazetevatan.com
Deprem sonrası yaşanan stresli durumlar, birçok insanda çeşitli fiziksel ve psikolojik değişimlere yol açtı. Özellikle endişe, korku, panik ve uyku bozukluğu sonucunda diş sıkma veya çiğneme hareketleri gibi fiziksel tepkiler ortaya çıkmaya başladı.
Birçok insan, depremin ardından kendilerini güvensiz ve kaygılı hissetmeye başladı. Bu durum, kortizol ve adrenalin gibi stres hormonlarının salınmasına neden olabiliyor. Bu hormonlar da, kaslarda gerginliğe ve diş sıkma veya çiğneme hareketlerine neden oluyor.
GÜNDE EN AZ 10 DEFA TEKRAR EDİLMESİ GEREKİYOR
Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Akif Aydın, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Depremde yakınlarını kaybeden ya da kayıplara şahit olunduğunda fazlaca empati kurulduğunu ve diş sıkıp katılaşma durumunun meydana geldiğini belirten Mehmet Akif Aydın, "Kendimizi de sanki ölü insan katılığında hissederiz. Burada yapılması gereken kendi kendimize şu telkini vermektir" dedi ve açıkladı:
Vefat eden ben değilim. Vefat edenler için üzgünüm. Yaşayan biri olarak bedenimi gevşetebilirim.
Uzman isim, bu telkinin bir cümle olarak günde en az 10 sefer tekrar edilmesi gerektiğini ve her bir tekrarın beynimizde yeni bir olumlu etki meydana getireceğini belirtti.
Aydın devamında şöyle konuştu:
Yine bir diğer neden, yıkılan binalar sağlam olmadıkları için yıkıldılar veya zemin sağlam değildi. Dişlerimizi sıkarak bilinçdışında aslında kendi içimizde sağlam bir sütun oluşturuyor olabiliriz. Burada yapılması gereken şey şudur:
Yıkılan binaları ben tek başıma engelleyemezdim. Fakat ben hayattaysam kendi binamın sağlamlığına bakabilir bundan sonraki konut tercihlerimde güvenliği öncelik sırama alabilirim.
TEDAVİ EDİLMESİ MÜMKÜN
Deprem sonrası diş sıkmanın tedavisinin bir psikoterapist tarafından yönetilerek yapılabileceğini söyleyen Uzman Psikolojik Danışman Mehmet Akif Aydın, "Psikolojik danışmanlık, stresle başa çıkma teknikleri, gevşeme egzersizleri ve uyku düzenlemesi, bu durumla başa çıkmak için kullanılabilecek bazı yöntemlerdir. Ayrıca kaybettiğimiz her şey için bir yas tutmak sonraki hayatımızın normalize olabilmesi için çok önemlidir.
Deprem gibi olaylar, birçok insan için ciddi bir stres kaynağı olabilir. Ancak, stresli durumlarla başa çıkmanın yolları vardır ve diş sıkma gibi fiziksel tepkilerin tedavi edilmesi mümkündür." dedi.
"ÇEŞİTLİ DİŞ PROBLEMLERİNE VE ÇENE AĞRISINA YOL AÇABİLİR"
Diş sıkma gibi fiziksel tepkilerin psikolojik bir nedenle ortaya çıkabileceği ve tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çeken Aydın, "Tedavi edilmediği takdirde, bu durum çeşitli diş problemlerine ve çene ağrısına da yol açabilir. Depremzedelerle ilgili bir çok gönüllü kurum ve kuruluş psikososyal desteklerini sunmaya devam etmektedirler. Konuyu önemseyerek mutlaka psikolojik ilk yardım desteğinde bulunmakta fayda vardır." ifadelerini kullandı.
"İSTEMSİZ OLARAK YAPILIYOR"
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu ise stres ve endişe kaynaklı, günümüzde sıklıkla görülen dış sıkma sonucu oluşan çene ve baş ağrısına botoks yöntemi ile tedaviyi anlattı.
Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, "Diş gıcırdatma toplumdaki çoğu kişinin ortak sorunudur. Kişi farkında olmadan dişlerini sıkabilir veya gıcırdatabilir. Bu belirtiler genellikle strese yatkın kişilerde; endişeli, uykulu ve sinirli olduklarında ortaya çıkar. Toplumda sıklıkla karşılaşılan diş sıkma problemleri, çoğu zaman insanlar farkında olmadan istemsiz olarak yapılmaktadır. Çoğu zaman, bir ebeveyn veya eş tarafından fark edilen, uyku sırasında dış sıkıştırma ile ilgili bir sorun vardır. Sıklıkla karşılaşılan diş sıkma semptomları arasında en sık görülenler şunlardır: geçmeyen baş ağrısı, çenede kulak ağrısı, şakaklarda sertlik, çiğneme sırasında çenede ağrı." ifadelerini kullandı.
DİŞ SIKMA SORUNLARI ESTETİK PROBLEMLERE DE YOL AÇABİLİYOR
Kronik diş sıkma sorunlarının estetik sorunlara da yol açabileceğini belirten Op. Dr. Askeroğlu, "Tedavi edilmeyen kişilerde genişlemiş bir çene yüzün çarpık ve köşeli olmasına neden olabilir.
Botoks diş sıkma sorunu yaşayan kişiler için önerilen ve uygun bir yöntemdir. Botoks enjekte edildikten sonra çene bölgesindeki kaslar çalışmayı durdurur. Bu şekilde sıkışma ve gıcırtı önlenir. İşlem sonrası dişlerin sıkılması sonucu oluşan baş, çene ve kulak ağrıları da çözüm bulacaktır. Botoks etkisini 4 ila 5 ay kadar sürdürebilmektedir.
Enjeksiyonların düzenli olarak tekrarlanması ile diş gıcırdatma sorunları ortadan kaldırılabilir. Botoks yöntemini seçmenin en büyük avantajı beynin bu eylemi unutabilmesidir çünkü belli bir süre kasılma olmayacaktır. Kişiden kişiye değişmekle birlikte diş çıkarma sorunlarından kalıcı olarak kaçınmak için botoks yöntemi kullanan hastalarda ortaya çıkabilmektedir." dedi.
SIKLIKLA TERCİH EDİLEN YÖNTEM
Uygulanabilecek botoks yönteminin kişinin ihtiyacına ve yüzdeki deformasyonun derecesine göre değişiklik gösterebildiğini söyleyen Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, "Masseter kas toksinlerinde genellikle tercih edilen yöntemdir. Bu sayede hem kavrama sorununa çözüm bulunabilir hem de neden olduğu şekil bozukluğu düzeltilebilir. Bu sayede kişi 4-5 aylıkken dişlerini kapatma konusunda rahat olacaktır.
Aynı zamanda 3-4 kez uygulandıktan sonra estetik ve sağlık sorunları büyük ölçüde azalacaktır. Kişiden kişiye değişmekle birlikte işlemin etkisi iki haftaya kadar, hatta bazen gün içinde de sürebilmektedir. Kaslar gevşedikçe ağrı azalacak ve çene bölgesindeki ince çizgiler solmaya başlayacaktır." diyerek sözlerini sonlandırdı.