Demans hastalığı nedir, demans nasıl bir hastalıktır? Hastalığın belirtileri ve evleri nelerdir, sebepleri neler olabilir, tedavisi nasıl sürdürülür?
28 Şubat davasında hakkında verilen müebbet hapis cezası onanan ve 21 Ağustos 2021'den bu yana cezaevinde tutulan Çevik Bir, demans hastalığı nedeniyle tahliye edildi. Söz konusu tahliyenin ardından demans hastalığıyla ilgili yapılan aramalar arttı. Peki, Demans hastalığı nedir, demans nasıl bir hastalıktır? Demans hastalığının belirtileri nelerdir, evleri nedir, sebepleri arasında neler vardır, tedavi nasıldır?
Ankara 5'inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 28 Şubat davasında ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ve 21 Ağustos 2021'den bu yana cezaevinde tutulan Çevik Bir hakkında, demans hastalığı nedeniyle tahliye edildi. Peki, Demans hastalığı nedir, demans nasıl bir hastalıktır? İşte Demans hastalığının belirtileri, tedavisi, sebepleri hakkında merak edilenler…
Demans hastalığı nedir, demans nasıl bir hastalıktır?
"Demans" genel terimi altında gruplanan bozukluklara anormal beyin değişiklikleri neden olur. Bu değişiklikler, bilişsel yetenekler olarak da bilinen düşünme becerilerinde, günlük yaşamı ve bağımsız işlevi bozacak kadar şiddetli bir düşüşü tetikler.
Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere çok çeşitli özel tıbbi durumları kapsayan kalp hastalığı gibi genel bir terimdir. Unutkanlığın ön planda olduğu birçok hastalığa Demans denir. Halk arasında bu rahatsızlık bunama olarak da adlandırılabilir.
Demans hastalığının belirtileri nelerdir?
Demansın en belirgin belirtisi yeni alınan bilgilerin unutulmasıdır. Unutkanlığın demans hastası olarak kabul edilmesi için aynı zamanda bellek, iletişim ve dil, odaklanma ve dikkat etme yeteneği, muhakeme ve yargı ve görsel algı gibi belirtilerin de gözlenmesi gerekiyor.
Demansın evrelere
Demansın semptomları erken evre orta evre ve geç (son) evre olarak sınıflandırılabilir.
Erken evre
Demansın erken evresi genellikle göz ardı edilir çünkü çok yavaş ilerler. Yaygın semptomlar aşağıdakiler gibidir:
Unutkanlık,
Zamanı Takip Edememek,
Tanıdık Yerlerde Kaybolmak.
Orta evre
Demans orta aşamaya ilerledikçe, işaretler ve semptomlar daha belirgin ve kısıtlayıcı hale gelir. Bu semptomlar
Son Olayları Ve İnsanların İsimlerini Unutmak,
Evde Kaybolmak,
İletişim Konusunda Artan Zorluklarla Karşılaşmak,
Kişisel Bakım Konusunda Yardıma İhtiyaç Duymak,
Gezinme Ve Tekrarlayan Sorgulama Dahil Olmak Üzere Davranış Değişikliklerinin Yaşanması Olarak Sıralanabilir.
Geç evre
Demansın geç evresi toplam bağımlılığa ve hareketsizliğe yakındır. Hafıza bozuklukları ciddi ve fiziksel belirti ve semptomlar daha belirgin hale gelir. Belirtiler şunları içerir:
Zaman Ve Mekandan Habersiz Olmak,
Akrabaları Ve Arkadaşları Tanımakta Güçlük Çekmek,
Kişisel Bakımda Yardımsız Yapamamak,
Yürüme Zorluğu,
Saldırganlığı Artırabilen Davranış Değişikliklerinin Yaşanması.
Demans neden olur?
Demans, beyin hücrelerinin hasar görmesinden kaynaklanır. Bu hasar, beyin hücrelerinin birbirleriyle iletişim kurma yeteneğine müdahale eder. Beyin hücreleri normal bir şekilde iletişim kuramadığında düşünce, davranış ve duygular etkilenebilir.
Beyinde bunamaya neden olan değişikliklerin çoğu kalıcıdır ve zamanla kötüleşir, ancak aşağıdaki koşulların neden olduğu düşünme ve hafıza sorunları, durum tedavi edildiğinde veya ele alındığında iyileşebilir:
Depresyon.
İlaç yan etkileri.
Aşırı alkol kullanımı.
Tiroid problemleri.
Vitamin eksiklikleri.
Demans için yaş ve genetik gibi bazı risk faktörleri değiştirilemez. Ancak araştırmacılar, diğer risk faktörlerinin beyin sağlığı ve bunamanın önlenmesi üzerindeki etkisini araştırmaya devam ediyor. 2019 Alzheimer Derneği Uluslararası Konferansı'nda bildirilen araştırmalar , sağlıklı beslenme, sigara içmeme, düzenli egzersiz ve bilişsel stimülasyon dahil olmak üzere birden fazla sağlıklı yaşam tarzı seçeneğini benimsemenin bilişsel gerileme ve bunama riskini azaltabileceğini öne sürüyor.
Demans hastalığının tedavisi
Demansın tedavisi nedenine bağlıdır. Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere çoğu ilerleyici demans durumunda tedavi yoktur. Alzheimer hastalığının ayırt edici özelliklerinden biri olan amiloidin beyinden uzaklaştırılmasının makul olduğunu gösteren ilk tedavidir. Erken Alzheimer ile yaşayan insanlarda bilişsel ve işlevsel düşüşü azaltması muhtemeldir. Diğerleri, demans semptomlarının kötüleşmesini geçici olarak yavaşlatabilir ve Alzheimer ve bakıcılarıyla yaşayanlar için yaşam kalitesini iyileştirebilir. Alzheimer'ı tedavi etmek için kullanılan ilaçların aynıları , bazen diğer demans türlerinin semptomlarına yardımcı olmak için reçete edilen ilaçlar arasındadır. İlaç dışı tedaviler demansın bazı semptomlarını da hafifletebilir.