Gazete Vatan Logo

Damar Otu Nedir? Damar Otu Faydaları Nelerdir?

Damar otu, çok uzun zamandır öksürük ve kabız gibi rahatsızlıklarda kullanılır. Özellikle Amerika, Asya ve Avrupa'da 4000 yıldır olduÄŸu düşünülmektedir.Â

Damar Otu Nedir? Damar Otu Faydaları Nelerdir?

 

Antik zamanlardan beri kullanılan damar otu açık yara tedavisinde, öksürük ve kabızlıkta kullanılır. Damar otunun özellikle de Avrupa, Asya ve Amerika'da 4 bin yıldır bulunduğuna inanılır. Dünya çapında toplamda 275 tane damar otu türü vardır. Çeşitli hastalıklar için kaynatma yöntemi, gargara, şurup ya da tohum şeklinde kullanılması mümkündür. Damar otunun idrar sökücü, ateş düşürücü, yara iyileştirici etkisi de bulunur. 

Damar Otu Faydaları Nelerdir?

Damar otu özellikle de ilaç kimyasında sıkça kullanılan bitkiler arasındadır. Günlük kullanımda da damar otunun faydaları oldukça fazladır. Tıbbi kullanımı dışında evde de günlük kullanımı oldukça kolaydır. Damar otu faydaları şöyledir:

Damar otunun çözünür lifleri, lipid emilimini ve kolesterolü önlemeye yardım eder. Bu sayede kalp hastalığının riskinde de azalma olur.

Arı sokmalarına iyi gelir. Dışarıdan uygulandığı zaman yaprakları lapa şeklinde böcek ısırıklarını, arı sokmalarını yatıştırır.

Müshil olarak da kullanılması mümkündür. Sindirim yardımcısı olan damar otu balgam sökücü olarak da kullanılmaktadır. Damar otunda bulunan psyllium, huzursuz bağırsak sendromuna iyi gelir, kabızlık ve ishal gibi hastalıkların tedavisinde de tercih edilir.

Haberin Devamı

Yaralar üzerinde de iyileştirici etkisi bulunur. Hem çıbanların, hem de yaraların iyileşme sürecini kısaltır.

Yatıştırıcı etkisi ile uçuklara, kaşıntı, karıncalanma ve kabarmalara iyi gelir.

Üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Öksürüklerin azalmasını sağlar, nefes darlığına ve bronşite de iyi gelir.

Damar Otunun Zararları Nelerdir?

Emzirme döneminde ve hamilelikte kullanmaktan kaçınmak gerekir.

Alerjik hastalığı olan, alerjik hassasiyet gösteren kişilerin uzman hekimlere danışmadan kullanmamaları gerekir.

Müshil etkisi olduğundan bağırsak kaynaklı hastalıklarda hekimlere danışarak kullanmak gerekir.

Poleni, mevsimler türde olan alerjileri tetikleyebilir.

Damar otunun ana tohumundan elde edilen lif takviyeleri sindirim sorunlarına neden olabilir.

Bitkiden çok fazla yiyen kişilerde cilt reaksiyonları, kusma, ishal, mide bulantısı ve şişkin olabilir.

Haberin Devamı

Damar Otu Nerede Ve Nasıl Yetişir?

Bazı insanlar damar otunun yol kenarı ya da arka bahçe bitkisi olduğunu düşünebilir. Fakat damar otu uzun senelerdir kullanılan bir bitkidir. Çok çeşitli topraklarda ve kısmen ya da tam güneş alan yerlerde yetişmektedir.

Marul gibi açılan damar otunun yumurta ya da neşter şeklinde yaprakları olur. Damarları vardır ve bu nedenle halk arasında damar otu ismini almıştır. Ayrıca damar yolları hastalıkları için iyileştirici olduğundan da bu isimle anılması mümkündür.

Damat otunun boyu 5 cm ile 50 cm arasında değişkenlik gösterebilir. Nadiren 90 cm boyuna ulaşması da mümkündür. Genelde kötü hava koşullarına karşı dirençlidir ve sulak yerlerde yetişmeyi daha çok severler. Bu nedenle su kaynağına yakın, bataklık alanlarda kolay bir şekilde yetişirler.

Â