Çok terleyenler kıl dönmesi riski altında!
Yaz, kış fark etmeden gün içerisinde deodorantsız yaşayamayan ya da aşırı terlemekten kaynaklı olarak, sürekli kıyafetlerini değiştirmek zorunda kalanlar kıl dönmesi rahatsızlığı riski altında olabilir.
Proktoloji Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü, aşırı terleme problemi yaşayanların ve bununla birlikte kişisel temizlik kurallarına pek fazla uymayanların kıl dönmesi tehlikesi ile karşı karşıya olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
“Kıl dönmesi, çoğunlukla kuyruk sokumu bölgesinde görülebilen, vücuttan dökülen kılların veya dış etmenlerden bir şekilde vücuda temas etmiş kıl ya da kıl topluluğunun, zamanla kaba etlerin birbirine ya da zemine sürtünmesi sonucunda deri altına girerek orada apseli bir yuva oluşturmasına denilmektedir. Kıl dönmesi çoğunlukla kuyruk sokumu bölgesinde oluşum gösterse de vücutta; göbek, koltukaltı, bacak gibi bölgelerde de oluşum gösterebilmektedir. Kıl dönmesinin kişilerde oluşum göstermesi için birçok etken mevcut olabiliyor. Bunlardan birisi de aşırı terleme problemi olarak karşımıza çıkabiliyor. Öyle ki bir şekilde kuyruk sokumu bölgesine dışarıdan gelerek sıkışmış kıllar özellikle aşırı terleyen bireylerde deri altına daha kolay yerleşim gösterebiliyorlar. Bunun sebebi terleme sebebiyle bölgenin sürekli nemli kalması ve cilt dokusunun yumuşayarak, sert kılların içeriye nüfuz etmesinin kolaylaşması olarak gösterilebilir.”
DAR KIYAFETLERDEN KAÇININ
Özellikle aşırı terleyen bireylerin kıl dönmesi oluşum riskini engelleyebilmesi açısından dar ve vücudu terletmeye yatkın kıyafetlerden kaçınması bunun yerine pamuklu çamaşırlar tercih etmesi büyük önem arz ediyor. Kıl dönmesi oluşumunun görülme riskini arttıran bir diğer etken olan dar kıyafet tercihi, kuyruk sokumu bölgesinde sıkışmış kılların deri altında yerleşme olasılığını büyük oranda arttırabiliyor.
Proktoloji Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü, aşırı terleyenlerin kişisel hijyenlerine de dikkat ederek kıl dönmesi oluşma riskinin önüne geçebileceklerinin altını çizdi.
“Çoğunlukla 15-35 yaş aralığında daha sık görülen kıl dönmesi rahatsızlığı, cilt altına yerleştikten sonraki süreçte bölgede içi apse dolu bir şişlikle varlığını ilan etmiş oluyor. Nohut büyüklüğünden zamanla yumurta büyüklüğüne ulaşabilen apse dolu şişlik yani kıl dönmesi, ilk belirtisini deri üzerinde kıl girişlerinin olduğu delik ya da deliklerle gösterebiliyor. “
SOSYAL HAYATI SEKTEYE UĞRATABİLİR
Vizyona giren bir filmi izlemek ya da camdan dışarıyı keyifle izleyerek geçireceğiniz bir yolculuk kıl dönmesinin sebep olduğu şikâyetler neticesiyle zorlu bir durumu kolaylıkla oluşturabiliyor. Özellikle günün çoğunu ofiste oturarak çalışmak zorunda geçirenler ise yine kendilerini zorlu bir sürecin eşiğinde bulabiliyorlar.
Op. Dr. Yasir Gözü, kıl dönmesi rahatsızlığının tanı ve tedavisi doğru zamanda yapılmadığında kişinin sosyal hayatına büyük engeller çıkarabildiğinden bahsetti.
“ Kıl dönmesi sebebiyle bölgede oluşan apse dolu şişlik ve zamanla bölgedeki kıl girişinin olduğu delikten deri altına kolaylıkla girmeye ve yerleşmeye devam eden kıllar, büyüyerek kişinin yoğun ağrılar yaşamasına yol açabiliyor.”
Op. Dr. Yasir Gözü, kıl dönmesi tedavisinin, günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte ayaktan ameliyatsız lazerli yöntem ile konforlu bir şekilde uygulanabileceğinden bahsetti. Hastaların, kıl dönmesi sebebiyle mola vermek zorunda kaldıkları sosyal yaşantılarına bu tedavi yöntemi ile hızlı bir şekilde geri dönebileceklerinin müjdesini verdi.