Gazete Vatan Logo

Çocukluk çağında hidatik kistler nasıl tedavi edilir?

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Feryal Gün Soysal, çocukluk çağında hidatik kistlerin tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Çocukluk çağında hidatik kistler nasıl tedavi edilir?

Hidatik kistler (hidatidoz veya ekinokokkoz olarak da bilinir), Echinococcus granulosus (E. granulosus) tenyasının (köpek tenyası, parazit) larva evrelerini içeren kistlerin neden olduğu potansiyel olarak ciddi, bazen hayati risk taşıyan bir durumdur.
Yetişkin E. granulosus tenyaları, köpekleri ve diğer köpekleri enfekte eder ve tenya yumurtaları, bu enfekte hayvanların dışkısıyla dökülür. İnsanlar yumurtaları yutarak enfekte olurlar. Bu, yumurtalarla kontamine olmuş köpekleri veya nesneleri tuttuktan sonra veya kontamine yiyecek veya su tükettikten sonra elden ağza transfer yoluyla gerçekleşebilir.

Tenyanın larva formu, hidatik kist olarak bilinen sıvı dolu bir kese oluşturdukları çeşitli vücut bölgelerine yerleşebilir. Kistler, tenyanın olgunlaşmamış formlarını içerir ve bir süre içinde 5 - 10 cm veya daha fazla boyutta artabilir. Bazı kistler ölebilirken bazıları uzun yıllar canlı kalabilir. Kistler ayrıca serbest bırakılırsa vücudun diğer bölgelerine yayılabilen “dişi kistleri” içerir.

Haberin Devamı

Çocukluk çağında hidatik kistler nasıl tedavi edilir

Belirtileri nelerdir?

Yumurtaların yutulması ve hidatik hastalığının semptomlarının ortaya çıkmasına kadar geçen süre aylar ile yıllar arasında değişebilir.

Hidatik kistler en sık karaciğer, akciğerler ve beyinde görülür, ancak diğer organlarda, dalak, böbrek gibi diğer organlarda da ortaya çıkabilir. Kistlerin boyutu 5 - 10 cm veya daha fazla büyüyebilir ve onlarca yıl hayatta kalabilir.
Spesifik olmayan belirtiler arasında iştah kaybı, kilo kaybı ve güçsüzlük bulunur. Diğer belirti ve semptomlar kist hidatiklerin konumuna ve çevre dokulara uygulanan basınca bağlıdır ve kusma, karın ağrısı, sarılık, akciğerde olduğunda öksürük ve solunum sıkıntısı olabilir.

Bir kist sızdırırsa veya yırtılırsa, ciddi bir alerjik reaksiyona ve hatta ölüme neden olabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Kistler hem medikal hem de cerrahi olarak tedavi edilir. Genelde çok sayıda kist varlığında önce medikal tedavi uygulanırken, 5 cm üzeri kistlerde cerrahi tedavi uygulanır.