Çocukların uyku alışkanlıkları!
Uyku konusunda farklı bir çalışmaya imza atıldı
14. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi’nde sunulan 5 bin 200 öğrencinin uyku alışkanlıkları araştırmasına göre, çocukların yüzde 18’inde uyuyamama sorunu var. Yüzde 47’si ise uykuda sıçrayıp, dişlerini gıcırdatıyor.
Türk Uyku Tıbbı Derneği tarafından Bodrum’da düzenlenen 14. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi’nde, çocukların uyku alışkanlığına yönelik farklı bir çalışmaya imza atıldı. Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Müjgan Sönmez, KTÜ Tıp Fakültesi’nden Çocuk Nörolojisi Uzmanları Dr. Nezir Özgün ve Prof. Dr. Gamze Çan ve Halk Sağılığı Uzmanı Prof. Dr. Murat Topbaş’ın sunduğu sunumda, çocuklarda görülen uyku bozukluğu tiplerine yer verildi. Çalışmada, Trabzon ele alınarak, ildeki 18 ilköğretim ve 10 orta öğretim okulunda toplam 5 bin 200 öğrencide, uyku alışkanlıkları ve uyku hastalıklarının semptom ve bulgularının araştırıldığı belirtildi.
Kızlar uykuda konuşuyor
Araştırmada çıkan sonuca göre, yaş ortalaması 11 olan 5 bin 200 çocuğun yüzde 18’i olan 780 çocukta uyuyamama sorunu ortaya çıkarken, yüzde 47’si olan bin 980’ninde de sıçrama, uykuda diş gıcırdatma gibi davranış bozukluğu sorunu olduğu anlaşıldı. Yapılan çalışmada, parasomninin alt türü olan horlamanın erkeklerde, uykuda konuşma ve kabus bozukluğunun da kızlarda daha fazla görüldüğü saptandı. Uykuda konuşma yüzde 28 olarak ilk sırada diş gıcırdatma da yüzde 14 ile ikinci sırada yer aldı. Çocukların yüzde 12’sinde de kabus bozukluğu olduğu ortaya çıkarken, uyku terörü de yüzde 5, uykuda yürüme yüzde 4.2 ve alt ıslatma da yüzde 4.7 olarak sıralandı. Yapılan araştırmada ailenin ekonomik durumunun, ailede yaşayan kişi sayısı, çocuk odasının olup olmaması gibi nedenlerin etkin olduğu saptandı.