Çinko Kullanım Alanları Nelerdir? Çinkonun Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...
Geçiş elementleri arasında yer alan çinko madeni çok sert ve kırılgan yapısıyla dikkat çekmektedir. Renk olarak maviye çalan bir gridir ve düşük sıcaklıklarda kaynayan bir yapısının olmasıyla da oldukça ilgi çekicidir. Periyodik tablo içerisinde atam numarası 30 olan çinkonun sembolü ise '' Zn '' şeklinde gösterilmektedir. Günlük kullanımda demir, alüminyum ve diğer metallerle birlikte kullanılmaktadır. Doğada katı bir halde bulunmaktadır.
Her ne kadar kullanım sıklığı yaygın olsa da çinkonun tercih edilme sırası demir, bakır ve alüminyumdan sonra gelmektedir. Özellikle sanayi sektörü çinkonun kullanıldığı başlıca alanlardan biridir. Otomotiv sanayinde üretilen döküm kalıplarında ve lastik yapımlarında sıklıkla çinko kullanılmaktadır.
Nikelli gümüş ve diğer gümüş türleri alaşımlarını elde etmek amacıyla da çinko görev yapmaktadır. Boya sanayisinde de çinko özellikle beyaz renk boya oluşturmak için kullanılır. Saatlerin ilerlemesini sağlayan akrep ve yelkovanın yapımında da yer almaktadır.
Çinkonun Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler
Aslında fark edilmese de bireyleri kullandığı birçok eşyada çinko madeni kullanılmaktadır. Örneğin evde kullandığımız herhangi ir eşyayı çalıştırabilmek amacıyla içerisine yerleştirilen pillerde çinko bulunmaktadır. Bir başka örnek erilmek istenirse ilaç sanayisi akla gelebilir.
Cilde sürülen merhemlerde yine çinko madeni gözlenmektedir. Kremlerin ince bir boyutta cilde sürülmesi yaz sıcaklığı ya da kış aylarının aşırı soğuklarından korumasıyla bilinmektedir. Ayrıca insan sağlığı açısından oldukça yararlı olan vitaminlerin içerisinde de yine çinko bulunmaktadır.
Çinkonun Tarihi
Bu maden çok eski çağlardan beri insanlığın bildiği ancak kullanımı noktasında ikileme düşürüp nasıl bir forma dönüştürülüp tercih edileceği bilinememiş bu sebeple başka madenlerle karıştırılıp kullanılmaya başlanmıştır. Uzunca bir dönem '' Sahte gümüş '' olarak anılmıştır.
İlk olarak günümüz Romanya bölgesi olan Transilvanya da çinko izlerine rastlanmıştır. Daha sonralarında ise Romalılar da çinkoyu eşya yapımlarında hammadde olarak tüketmiştir. Bir dönem simyacıların diğer madenlerden altın oluşturma çabası sebebiyle çinko kullandıkları da bilinmektedir.
Çinliler ise çinkodan para yapımında ve ayna üretmek amacıyla yararlanmışlardır. Tarihi dönemler içerisinde ticari bir malzeme olarak kullananlar ise Hintlilerdir.
Hangi Besinlerde Çinko Bulunmaktadır?
Kişiler fark etmese bile tüketilen yiyeceklerin bir bölümünde çinkoya rastlanılmaktadır. Bu besinler ıspanak ,bezelye, patates, mantar, yeşil mercimek, kırmızı ve beyaz et, süt ürünlerinde, yumurta ve peynirde, kuruyemiş türlerinde, buğday, arpa, nohut pirinç gibi tahıllarda besin değerini yükseltecek bir biçimde bulunmaktadır.
Gözlerin daha iyi görebilmesi, vücutta oluşan yaraların daha hızlı bir biçimde iyileşebilmesi, saç derisinde oluşan dökülme, kepeklenme gibi problemlerin tedavisinde ve kişinin günlük koşuşturma içerisinde var olan enerjisinin hemen bitmemesi dinç bir şekilde devam edebilmesi amacıyla çinko içeren besinler uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Ve sağlık açısından önemli bir yeri olan bağışıklık sisteminin kuvvetli olmasında da faydası bulunmaktadır.