Gazete Vatan Logo

Bu keşif Alzheimer için çok önemli

Farelerde tespit edildi, şimdi sıra insanlar da...

Bu keşif Alzheimer için çok önemli

Uyku bozuklukları Alzheimer habercisi olabilir.

Science Translational Tıp Dergisi'nde yayınlanan bilisel bir makaleye göre fareler üzerinde yapılan çalışmalar bu konuda ipuçları verdi.

İngiltere'deki Alzheimer Araştırma Merkezi, Alzheimer başlangıcındaki farelerde uyku bozuklukları görüldüğünü keşfetti.

İnsanlarda Alzheimer hastalığı ilerleyen aşamalara geldiğinde hafıza ve benzeri problemler görülmeye başlıyor. Ancak bu noktada artık her şey için geç kalınmış, beyin yeterince zarar görmüş oluyor. Bu nedenle de Alzheimer hastalığının tedavisi ya çok zor ya da imkansız bir aşamada oluyor.

'Saptanabilir ipucu'

İşte tam da bu nedenle bilim insanları Alzheimer hastalığının habercisi belirtiler üzerinde ciddi çalışmalar yapıyor ve ipuçları arıyor.

Eğer uyku düzensizlikleri farelerdeki gibi insanlarda da Alzheimer hastalığının ilk devrelerinde görülmeye başlar ve düzensizliğin bu hastalıktan kaynaklandığı saptanabilirse hastalıkla mücadelede en önemli adımlardan biri atılmış olacak.

Beta amyloid proteinin kendiliğinden yükselmesi ve 24 saat içinde düşmesi aynı zamanda beyinden atılamaması hastalığın ana nedeni.

Bu keşif Alzheimer için çok önemli



İnsan beyninin ürettiği amyloid beta proteini, olağan biçimde beyinden uzaklaştırılır, ancak alzheimer hastalarında bu konuda sorun meydana gelmez. Proteinin beyinden atılamaması nedeniyle alzheimerlı kişilerin beyinlerindeki beta proteini, normal kişilerin beyinlerindekine göre 100 ile 1000 kat daha fazladır.


Washington Üniversitesi'ndeki bilim insanları bir farenin her bir saatte 40 dakika uyuduğunu ancak hastalığın başlangıcında sadece 30 saat uyuduğunu keşfetti. Uzmanlardan David Holtzman, "Eğer uyku düzenindeki anormallikler insanlardaki Alzheimer hastalığının da erken belirtisi olarak tespit edilirse bize hastalıkla mücadele için önemli bir kapı aralayacak" dedi.

Haberin Devamı