Bentonit kili nedir, ne işe yarar, içilir mi? Bentonit hakkında merak edilenler...
Doğal kozmetik ürünleri için de ham madde olarak kullanılan Bentonit, cilt yüzeyinde bulunan gözeneklere girerek, bakteri ve toksinleri yüzeye çıkartarak temizler. Peki, Bentonit nedir, içilir mi? Bentonit kili nedir, faydaları nelerdir, ne işe yarar?
Bentonit nedir, içilir mi? Volkanik kül, tüf ve lavların kimyasal ayrışması ve bozulmasıyla olan kil, kozmetikten, sanayiye, sağlığa kadar birçok alanda kullanılıyor. İşte Bentonit hakkında merak edilenler…
Bentonit nedir, içilir mi?
Alüminyum ve magnezyum bakımından zengin volkanik kül, tüf ve lavların kimyasal ayrışması sonucu oluşmuş, ağırlıklı olarak montmorillonit içeren killer ‘bentonit’ olarak tanımlanır.
Bentonit, volkanik kül, tüf ve lavların kimyasal ayrışması ve bozulmasıyla oluşmuş çok küçük kristallere sahip kil minerallerinden (başlıcası montmorillonit) oluşan çokça su emip şişen, iyonlaşma kapasitesi yüksek, sondaj çamuru, katalist, boya, plastik, dolgu vb. konularda kullanılan toprağımsı bir madene verilen ticari bir isimdir. Bentonitin mineralojik, kimyasal bileşimine; sanayi ve mühendislik uygulamaları ile benzer kullanım alanlarına göre farklı sınıflandırılmaları vardır. Burada, sanayi ve mühendislik uygulamaları için yapılan sınıflandırma verilmiştir. Bunlar: -Döküme uygun Wyoming ürünü %85’i 200 mesh bentonit bentoniti, -Soda külüyle işleme sokulmuş, döküme uygun ağartma toprağı (fuller earths), -Soda külüyle işleme sokulmuş, mühendislik işlerine uygun ağartma toprağı (fuller earths), -OCMA özel ürünü, -API özel ürünü, Ayrıca son yıllarda ‘kedi kumu’ olarak kullanılan bir bentonit ürünü ile ‘beyaz bentonit’ de bu sınıflandırmada yer almaktadır.
Bentonit içilir mi?
Bentonitin içilir olup olmadığına ilişkin farklı yorumlar mevcut. İçilebilir bentonit kil, vücuttaki zararlı patojenlere bağlanarak bu zararlı maddelerin bağırsaklardan kan dolaşımına karışmasını engelliyor ve vücuttan atılımını kolaylaştırıyor. Sıvı olarak tüketilebildiğinde kolon temizliği, mide rahatsızlıklarının giderilmesi, mineral takviyesi ve detoks için kullanılabiliyor. Ancak bunun aksini söyleyen görüşler de var. Bentonitin içinde alüminyum olması başta alüminyum zehirlenmesine peşine alzheimer, parkinson, demans gibi hastalıklara sebep olduğunu belirlen çalışmalar da var.
2004 yılında Dicle Tıp Dergisi’nde yayımlanan Abdurrahim Dalgıç ve Orhan Kavak’ın Kil Mineralleri ve Sağlık başlıklı makalede içilebilir killer için şu ifadeler kullanılmıştır:
“Gastrointestinal koruyucu olarak kullanılan kil mineralleri poligorskit ve kaolinit mineralleridir. Bunların tedavide kulanım nedenleri, yüksek alan yoğunluğu ve emme kapasiteleridir. Bu mineraller, mide ve bağırsak mukozasına yapışarak onları korur ve toksinleri, bakterileri ve hatta virüsleri emerler. Ancak, aynı zamanda bazı enzim ve yararlı elementleri de saf dışı ederler. Bundan dolayı uzun süreli kullanımları ters etki yapabilir. Bu mineraller hastaya tablet, süspansiyon ve toz şeklinde verilir, bazı ortam asitleri tarafından kısmen parçalanabilmesine rağmen, bağırsakta ve sulu ortamlarda çözünmedikleri için dışkı yoluyla vücuttan atılırlar. Genellikle simektit minerali, yüksek alan yoğunluğuna ve emme kapasitesine sahip olmasına rağmen, gastrointestinal koruyucu olarak kullanılmaz, çünkü mide hidroklorik asiti (pH 2) ve/veya bağırsak hidroklorik asiti (pH 6) ile temasa geçtiğinde etkisi yok olur”
Bentonit kullanım alanı nedir?
Bentonitin koloidal özelliği ve yüksek plastisitesi nedeniyle dökümde kalıp malzemesi olarak kullanılan kumları bağlayıcı özelliği vardır.
Sondaj çamurunun ağdalı bir duruma gelmesini, kırıntıların yukarı taşınmasını su kaçaklarının önlenmesini sağlar.
Yağların rengini açmada kullanılan, Ca-Bentonitlerin asit aktivasyonu ile yüzey alanları ve kristal içindeki boşluklar genişletilir, Fe, Ti, Ca, Na ve K, kil minerallerin kristal kafes yapısından ayrılır, boşluklarında H+ - bağları oluşturularak, ağartma toprağına dönüştürülür ve bitkisel yağların (zeytiyağı, ayçiçeği, mısır, susam, soya, palmiye, kanola, pamuk yağları gibi) rafinasyonunda filtre malzemesi olarak kullanılır.
Bağlayıcı ve plastik özelliğe sahip bentonit demir tozlarının peletlenmesinde kullanılır.
İnşaat mühendisliğinde temel ve baraj yapılarında su ve sıvı sızdırmazlığını elde etmede,
Şarap ve meyve sularının berraklaştırılmasında, -Hayvan yemi yapımında,
İlaç, kağıt, lastik sanayiinde dolgu malzemesi olarak,
Çimento sanayiinde, seramik sanayiinde katkı malzemesi olarak,
Petrol rafinasyonunda,
Atık suların temizlenmesinde,
Boya sanayiinde ve yangın söndürücülerde,
Gübre yapımı ve toprak ıslahında kullanılır.
Bentonit kili nedir?
Bentonit kili ince, yumuşak bir dokuya sahip doğal bir kildir. Su ile karıştırıldığında bir tür macun oluşturur. Bazı kişiler bu macunu isilik ve akne gibi sorunları tedavi etmek için kullanırken diğerleri bu kili saç maskesi yapmak gibi veya kozmetik amaçlar için kullanır.
Bentonit kili faydaları
Suyla karıştırıldıktan sonra negatif elektrik yüklü bir ortam oluşturan sodyum bazlı doğal bentonit, yapısı gereği toksinleri vücuttan çıkartıyor, içerdiği mineraller de deri tarafından emiliyor. Bu nedenle bentonit kili cilt bakım maskelerinde hammadde olarak kullanılır.
Bentonit kili negatif yüklüdür, ancak sıvı ile aktive edildiğinde, pozitif yüklü iyonlarla dolar ve toksinleri çeker. Toksinlere bağlanır ve maske sayesinde toksinler hızla dışarı atılır.
Bentonit kili bu özelliği ile kafa derisinden fazla miktarda pislik ve yağ çeker. Bu da kepek, saç derisi yaraları ve diğer sorunların riskini azaltır.