Bel fıtığı ağrısı ameliyatsız tedavi edilir mi?
Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, kişilerin hayat kalitesini düşüren bel fıtığı ağrısı için uygulanabilecek girişimsel tedavi yöntemlerini sizler için anlatıyor.
Bel fıtığı, bel omurgasını oluşturan 5 omur arasında bulunan intervertebral diskin hasar görmesinden kaynaklanan bir sağlık sorunudur. Fıtıklaşmış bir disk, çeşitli nedenlerle kayma veya yırtılma nedeniyle sinir sıkışması nedeniyle ağrı olarak ortaya çıkar. Yanlış halter ve kontrolsüz hareketler disk fıtığına neden olabilir. Bir kişi ideal kilodan daha ağırsa, bel fıtığına hazırlanmak mümkündür. Hareketsiz yaşam ve masa başı çalışma, bel fıtığı için tehlikeli olabilir.
Bel fıtığı beraberinde bel ağrısına da sebep olabilir. Günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde bel ağrılarının ve bel fıtığının tedavisinde ameliyatsız yöntemlerde mevcut hale gelmiştir. Sıklıkla tercih edilen ameliyatsız bel ağrısı tedavi yöntemleri ise; botoks, radyofrekans, ozon tedavisi ve enjeksiyonlar ameliyatsız yöntemlerdir.
Radyofrekans yöntemi
Ağrıda radyofrekans tedavisi sürekli olarak ağrı üreten bölgedeki sinir iletim liflerinin devre dışı bırakılması tekniğidir. Bu alandaki sinirlere veya dokuya hasar verilmeksizin, radyofrekansın uygulandığı bölgedeki sinirler üzerinde düzenleyici etkisinden yararlanılır. Böylelikle uzun süreli ya da kalıcı ağrı tedavisi sağlanır. Steril şartlar sağlanarak, minimal invaziv olarak adlandırılan yolla, özel bir cihaz ve çok yüksek titreşimli bir akım, özel bir kablo ve iğne aracılığı ile yalnızca ağrıyı taşıyan sinir lifine uygulanır. Radyofrekans yönteminde genel anesteziye gerek kalmadan uygulanmaktadır. İşlem sırasında radyofrekans uygulanacak bölgeye uyuşturulduğu için hasta ağrı ya da sızı hissetmeden seans tamamlanır. Bel bölgesi uyuşturulduktan sonra prob isimli cihaz ile işleme başlanır. 15 – 20 dakika boyunca radyofrekans dalgaları gönderilir ve seans tamamlanır. Hasta seans sonrasında hemen günlük hayatına dönebilir.
Disk içi ozon uygulaması
Ozon ağrıyı tedavi etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ozon, oksijenden ekstrakte edilen bir gazdır ve birçok hastalığın tedavisi için ikame olarak kullanılabilir. Ozon tedavisi, bel ve boyun fıtıklarında oluşan mekanik stresi en aza indirmek ve iltihabı onarmak için kullanılır. Ozon tedavisinin çok az yan etkisi vardır. Ozon tedavisi ayrıca, tedavi sırasında anestezi ve kesi gerektirmeden güvenle uygulanabilen basit bir seçenektir. Bel fıtığında bu tedavinin başarı oranı yüzde 70-90 arasındadır. İşlem sırasında ise; ilk olarak görüntüleme cihazı ile bel fıtığına sebep olan diskin içine ozon verilir. 10 dakika içinde tamamlanan işlem sonrası hasta günlük hayatına kolaylıkla dönebilir.
Transforaminal enjeksiyon uygulaması
Bel fıtığı tedavisinde nokta atışı olarak nitelendirilen bu enjeksiyon yöntemi, bel fıtıklarının hemen hemen hepsinde tek taraflı bir çıkıntı oluşmasından yola çıkılarak sadece fıtığın yer aldığı sinir kanalına nokta atışı yapılmasının daha etkili olacağı düşünülerek geliştirilmiştir. Böylece sadece istenilen bölge tedavi edilmekte ve yan etkileri çok daha az olmaktadır. Transforaminal enjeksiyon yöntemi C kollu skopi denilen röntgen cihazı eşliğinde yapılır. Bu cihaz sayesinde bel omurgası 3 farklı açıdan görüntülenerek iğne, düzgün bir şekilde sinir kanalına yerleştirilir. Bu işlem yaklaşık 10 dakika sürer ve hasta herhangi bir acı hissetmez.