Gazete Vatan Logo

Bebek özlemi çeken ailelerin corona virüs çıkmazı

Corona virüs salgını sonrası tüp bebek tedavileri de doğal olarak askıya alındı. Bebek özlemi çeken aileler de hayal kırıklığına uğradı. Binlerce çift, tüp bebek merkezlerinin karantina uygulaması yüzünden hasta alımını durdurması ve şehirler arası seyahat yasağıyla son ümitlerini de yitiriyorlar. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Kalay Görgen, yaşanan süreç ve çiftlerin yaşadıkları travmaları anlattı.

Bebek özlemi çeken ailelerin corona virüs çıkmazı

Tüm dünyada etkisini gösteren corona virüs nedeniyle pek çok yerde önlemler alınıyor. Bu süreçten en çok etkilenenler ise tüp bebek tedavisi görenler oldu. Tüp bebek tedavilerinin askıya alınması ve tüp bebek merkezlerinde alınan karantina uygulaması nedeniyle tedaviler bir süreliğine yapılamıyor. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Kalay Görgen süreci değerlendirdi.

SON ŞANSLARINI YİTİRMİŞ OLABİLİRLER

Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Kalay Görgen, “Binlerce çift, tüp bebek tedavi merkezleri kapılarını hastalara kapattığından, tüp bebek yoluyla çocuk sahibi olmak için son şanslarını yitirmiş olabilirler. Özellikle ileri yaşı olan ya da genç olmasına rağmen yumurta rezervi çok düşük olan hanımlar ucu görülemeyen bu süreç sonunda belki şanslarını tümüyle yitirecekler.” dedi.

Doğurganlık tedavilerinde zamanın en önemli parametrelerden biri olduğunu dile getiren Op. Dr. Betül Kalay Görgen, “Biyolojik saati tersine çevirmek ne yazık ki mümkün değil. Doğurganlık tedavisi söz konusu olduğunda zaman en önemli parametredir. Bu da bazı çiftlerin asla ebeveyn olamayacakları anlamına geliyor. Onların son şansları da elden kaçıyor ve belki bir daha bunu yakalayamayacaklar. Bu gerçekten son derece üzücü ve travmatik bir durum.” diye konuştu.

Haberin Devamı

RUH SAĞLIĞI ÜZERİNDE YIKICI BİR ETKİ

Op. Dr. Kalay, corona virüs süreci ile ilgili şunları söyledi:

“Özellikle 30’lu yaşların sonunda ve 40’lı yaşların başında olan kadınlar, endişe içindeler. Karantina sona erdiğinde doktorların, tüp bebek tedavisi için çok yaşlı olduklarını söylemesinden korkuyorlar. Yaşananlar, bu insanların ruh sağlığı üzerinde yıkıcı bir etkiye neden oluyor. Koronavirüs, pek çok insan için bir aile sahibi olma ümidini ellerinden aldı.

Başka insanların etrafta koşuşturan çocuklarından duydukları rahatsızlığı anlatmaları ya da dokuz ay sonra doğumlarda büyük artış yaşanacağına dair şakalar yapılırken bu durum özellikle bu çiftler için son derece acı verici oluyor.

Kimisi evini, kimisi arabasını satarak tedavi hizmeti aldı. Bu insanların çaresizlik ve depresyon hissi tarif edilir gibi değil. Tüm öfke ve kederlerini dökecekleri bir yer yok onlar için. Bu insanlar bu duygularla kalır ve bunları ifade edemezlerse, depresyona kadar götürebilir.”

Haberin Devamı