Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur?
Ultrasonografi ile anne karnında bebek cinsiyeti tespitinin gebelik haftasına bağlı olarak belirlenebiliyor.
Anne karnındaki bebeğin cinsiyetinin bazı zorunlu durumlarda tespit edilmesi gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Topuz, ailesinde hemofili, renk körlüğü ve kas erimesi gibi hastalıklar olan gebelerde, bebeğin bu hastalıkları taşıyıp taşımadığının belirlenmesi için cinsiyet tayini gerektiğini söyledi.
Ultrasonografi ile anne karnında bebek cinsiyeti tespitinin gebelik haftasına bağlı olarak belirlenebileceğini aktaran Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Filiz Candan Topuz, erken gebelik haftasında cinsiyet belirlenmesinde ultrasonografi cihazının yeterliliğinin de önemli olduğunu söyledi.
Yaklaşık 13-16 gebelik haftasında cinsiyetin görülebileceğini söyleyen Topuz, özellikle erkek bebeklerin erken tanınabildiğini ifade etti. Ancak erken gebelik haftasında genital bölgede kordonun izlenmesinin yanıltıcı olabileceğini belirten Uzman, kız bebeklerin tespitinin bu nedenle daha geç olduğunu söyledi.
CİNSİYET TAYİNİ HANGİ DURUMLARDA ZORUNLU?
Cinsiyet tayininin gerekli olduğu bazı zorunlu durumlardan söz eden Topuz, ailesinde hemofili, renk körlüğü ve kas erimesi (Duchenne tipi kas distrofisi) gibi X kromozomuna bağlı geçen otozomal resesif hastalıkları taşıyan gebelerde, bebeğin bu hastalıkları taşıyıp taşımadığının belirlenmesi için cinsiyet tayini gerektiğini kaydetti. Bu hastalıklarda annenin taşıyıcı olduğunu belirten Topuz, hastalıkların erkek çocukta ortaya çıktığını aktardı.
Cinsiyeti prenatal tanı testleri, amniosentez (amnios suyunun incelenmesi) ve CVS (plasentadan biopsi alınması) ile kesin olarak saptamanın mümkün olduğunu söyleyen Topuz, ancak bu şekilde fetusun cinsiyetinin belirlenmesine zorunlu durumlarda izin verildiğini kaydetti.