Basur Nedir, Nasıl Geçer? Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
Bir diğer adı ile hemoroid olarak bilinen basur, makatta ya da bağırsak çıkışının alt kısmında yer alan şişkin kan damarlarına verilen isimdir.
Basur Nedir?
Halk arasında basur ya da mayasıl olarak bilinen tıpta ise hemoroid denilen hastalık, makattaki damarların genişlemesi sonucu meydana gelen bir hastalık olarak bilinir. Damakların yumak haline gelmesi olarak da tanımlanabilir. Kalın bağırsak sonunda yer alan rektum ve anüste bulunan toplardamarın kesecikler ortaya çıkarması olarak da açıklanabilir. Genişleme gösteren toplardamar varis ortaya çıkarır. Dışkının çıktığı anüste çıkabilir. Basurun bazı ileri evrelerinde bu durum gerçekleşir. Toplumun neredeyse yarısından fazlasında bu sağlık sorunu görünmektedir.
Basur Neden Olur?
Basur hastalığına neden olan pek çok etken bulunmaktadır. Bu etkenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Kabızlık,
- İleri yaş,
- Alkol tüketimi,
- Obezite,
- Tuvalette uzun süre kalmak,
- Genetik yatkınlık,
- Zor doğum geçirmek,
- Aşırı terlemek,
- Az su tüketimi,
- Acılı ve baharatlı gıdaları çok fazla tüketmek olarak sıralanabilir.
- Basur Nasıl Geçer?
Basur adı ile bilinen hemoroid, tedavisi olan bir hastalıktır. Anal bölge oldukça duyarlı ve hassas bir dokuya sahiptir. Bazı teknolojik yöntemler ile bu durum azaltılmaktadır. Cerrahi yöntemler fazla ya da az her türlü acıya sebebiyet verir. Bu sebepten dolayı gerekmedikçe ameliyata gidilmez.
Hemoroid vakaları son zamanlarda hemoroid köklerinin bantlama, lazer, hemoroid köklerine uygulanan kurutucu madde enjeksiyon etme işlemi gibi yöntemler ile iyiye gidebilmektedir. Ağrısız olan ve günübirlik halledilebilen bu işlemler, hasta ile doğru bir şekilde iletişim kurmak ile başlar.
Herhangi bir doku alınmamakta ve cerrahi işlem yapılmamaktadır. İşlemden sonra ne yapılması gerektiği doktor tarafından hastaya detaylı bir şekilde anlatılmalı ve bilgi verilmelidir.
Basur Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
Basur hastalığı için tıbbi yöntemler yapılabilirken kişilerin evde kendiliğinden yapabileceği yöntemler de bulunmaktadır. Bu yöntemler basur hastalığının püf noktaları ve kaşıntıyı en aza indirecek olan yöntemlerdir.
Makat bölgesinde kaşınmayı, tahrişi ve yanmayı önlemek için her öğün doğal içerikli olan ev yoğurdu tüketmek gerekir. Bunun yanı sıra papatya çayı, zerdeçal ve keçiboynuzu da basura iyi gelen besinler arasında yer alır.