Bakır Kullanım Alanları Nelerdir? Bakırın Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...
Bakır, insan tarihinde çok eski çağlardan beri kullanılan bir elementtir. Günümüzde ise tüketimi 13 milyon tonun üzerine çıktığı için en çok kullanılan ikinci metal olma özelliğine sahip olmuştur.
Bakır madeni hayatın her alanında karşılaşılan bir madendir. Günlük yaşamda herkes direkt ya da dolaylı yoldan bakır madeni ile karşılaşır. Bakır fiziksel ve kimyasal özellikleri ile önemli madenlerden biri olarak karşımıza çıkar. Bakır elementi en çok enerji sektöründe kullanılan bir elementtir.
Enerji sektörüyle beraber elektrik, elektronik ulaşım, sanayi, endüstriyel ve inşaat sektörlerinde de kullanılır. Ekonomik gelişmelere bağlı olarak da hayat standartlarının yükselmesi elementlere duyulan ihtiyacın artmasına neden olmaktadır. Teknoloji geliştikçe üretim artmakta ve üretimde kullanılan elementler de artmaktadır. Bakırın simgesi periyodik cetvelde Cu'dur ve sertliği de 2,5 ile 3 arasındadır.
Bakırın Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...
Bakır, hayatımızın her alanında karşılaştığımız bir element olarak karşımıza çıkar. Bakırın vazgeçilmez olmasındaki en önemli özelliği fiziksel ve kimyasal özellikleridir. Bundan dolayı bakır hemen hemen her sektörde kullanılır.
Bakır, endüstriyel, ulaşım, elektrik ve elektronik gibi birçok farklı alanda kullanılır. Bakır aynı zamanda kuyumculuk, boya sanayi ve kimya sanayi sektöründe de sıkça kullanılır. Sahip olduğu özellikler sayesinde kullanım alanı geniş olan bakır teknolojinin gelişmesiyle beraber kullanım alanı da genişlemiş bir elementtir.
Soğuk hava makinelerinde ve makine teçhizatında, paslanmaz olması nedeni ile nakliye hizmetlerinde de kullanılır. Günümüzde herkes tarafından bilinen internet için HDSL ve ADSL kablolarında da bakır kullanılır.
Bakır Özellikleri Nelerdir?
Bakır dünyadaki en eski madenlerden biridir ve metal bir madendir. Bakırın rengi kırmızı ve kahverengi olarak bilinirken en önemli özelliği de elektrik ve ısı iletkenliğinin bulunmasıdır. Bakır elementi atmosferik ortamda dayanıklı metal türlerinden biri olarak bilinir. Aynı zamanda bakırın mukavemeti de oldukça düşüktür. Kaynak ve döküm kabiliyeti iyi olmadığı için bakır soğuk bir şekilde şekillendirilir.
Bu durum kübik yüzey merkezi kristal bir yapısının olmasından kaynaklanmaktadır. Bakırın periyodik cetveldeki simgesi CU ve atom numarası da 19'dur. Bakırın atom ağırlığı da 63,54 olarak bilinir. Elektriği ileten en iyi element gümüştür ve gümüşten sonra da bakır gelir. Bu özelliği ile endüstriyel anlamda da önemli elementler arasında sayılır.
Bakır Nedir?
Bakır, sembolü Cu ve atom sayısı 29 olan kimyasal bir elementtir. Termal ve elektrik iletkenliği çok yüksek olan dövülebilir, yumuşak ve sünek bir metal olarak da bilinir. Bakır, ısı ve elektrik iletkeni olması sayesinde yapı malzemelerinde, kuyumculukta ve metal alaşımlarının bileşiminde kullanılır.
Doğada doğrudan kullanılabilir olan birkaç metalden biri olan bakır M.Ö 8000'den beri kullanılmaktadır. Binaların çatı kaplamalarında da kullanılan bakır oksitlenir ve bazen de dekoratif sanatta kullanılır. Bakır, en fazla kullanılan ikinci metal olma özelliğine de sahiptir.