Bakır İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Bakır Barındıran Gıdalar Listesi...
Bakır, vücut sağlığını korumak için ihtiyaç duyulan bir mineraldir. Kemik, bağ dokusu, kırmızı kan hücreleri ve önemli enzimlerin oluşması için vücut tarafından bakıra ihtiyaç duyulur.
Karaciğer: Sakatatlar genel olarak besleyicidir ve özellikle karaciğer mükemmel bir bakır kaynağı olarak bilinir. 70 gramlık dana karaciğerde yaklaşık olarak 10 mg bakır bulunur. Bu miktar da günlük bakır ihtiyacının karşılanması için yeterlidir.
İstiridye: Bir tür kabuklu deniz hayvanı olan istiridye pişmiş ya da çiğ olarak tüketilebilen bir besindir. Çinko, B12 ve selenyum bakımından yüksek olan istiridye iyi bakır kaynağıdır. İstiridyenin 100 gramında 7,6 mg bakır bulunur.
Kuruyemiş ve çekirdekler: Beslenmenin en küçük güç merkezleri olan kuruyemişler sağlıklı yağlar dışında protein, bakır ve lif kaynağı olurlar. Kuruyemişler arasında en çok kaju ve bademde bakır bulur. Susam da günlük ihtiyaç duyulan bakır miktarının karşılanması için önemlidir.
En Çok Bakır Barındıran Gıdalar Listesi...
Istakoz: Deniz tabanında yaşayan büyük ve kaslı bir deniz hayvanı olan ıstakoz iyi bir bakır kaynağıdır. Yağ oranı düşük olmasına rağmen kolesterol bakımından yüksektir ve bu nedenle dozunda tüketilmesi gerekir.
Yeşil yapraklı sebzeler: Pazı, lahana ve ıspanak gibi yeşillikler ve sağlıklı hem de iyi bir bakır kaynağıdır. Pişmiş 180 gram ıspanak yiyerek günlük ihtiyaç duyulan bakır miktarının yarısını almak mümkündür.
Bitter çikolata: Kakaosu normal çikolatadan daha fazladır ve daha az şeker ile süt içerir. Bitter çikolata yüksek lif ve bakır oranına sahiptir.
Bakır Nedir?
Bakır, vücut tarafından az miktarda ihtiyaç duyulan fakat sağlık açısından gerekli olan bir mineraldir. Kemik ve bazı enzimlerin yapımında rol olan bakır ayrıca bağ ve kırmızı kan dokularının yapımında da rol alır.
Vücuttaki kolesterolün işlenmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de bakır mineraline ihtiyaç duyulur. Her ne kadar az ihtiyaç duyulsa da bakır vücut tarafından kendiliğinden üretilmediği için besinler ile vücuda alınması gerekir.
Yetişkin bireler için günlük olarak 900 mcg bakır alınması önerilir. Gebe ya da emzirme döneminde olan yetişkinlerde ise bu miktar artar ve 1 mg dolaylarına gelir. Bakırdan zengin gıdaları tüketerek vücuttaki bakır oranını yükseltmek mümkündür. Karaciğer, yağlı tohumlar ve yeşil yapraklı sebzeler bakır açısından zengin besinlerdir.
Bakır Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Bakır elementinin vücutta eksik olması kişilerde bazı belirtilerin ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Bakır oranı düşük olan kişilerin bağışıklık sistemleri desteklenemeyeceği için sık sık hasta oldukları bilinir. Bakır eksikliği olan kişiler yorgunluk ve halsizlik hissederler.
Zayıf ve kırılgan kemikler, öğrenme sorunları ve hafıza kaybı da bakır eksikliği belirtileri arasındadır. Bakır eksikliği olan kişilerde kondisyon kaybı ortaya çıktığı için yürümede dengesizlik de olur. Bakır eksikliği olanlarda soluk bir cilt ve sürekli üşüme hissi de belirtilerdendir.