Gazete Vatan Logo

Bademcik ÅžiÅŸmesi Nasıl Geçer? Bademcik ÅžiÅŸmesi Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Bademcik iltihabının tanısı için boÄŸaza bakılır ve sonrasında da burun ve kulak bölgesi kontrol edilir. Bademcik ÅŸiÅŸmesinin nedeni bulunduÄŸunda tedaviye baÅŸlanabilir.Â

Bademcik ÅžiÅŸmesi Nasıl Geçer? Bademcik ÅžiÅŸmesi Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Bademcik Şişmesi Nasıl Geçer?

Bademcikler herhangi bir grip ya da nezleden dolayı şişebildiği gibi farklı virüslerden dolayı da olabilir. Bademciği şişen kişilerin tuzlu su ile gargara yapması önerilir. Boğaz ağrısını ve boğazdaki acı hissini hafifleten gargara ayrıca iltihabı azaltır ve enfeksiyon durumunda da tedavi edici özelliğe sahiptir.

Pastil kullanmak ve boğazı yumuşatmak için ılık su içmek önemlidir. Ilık şekilde hazırlanan bitki çayları da bademcik iltihabından kaynaklı yutkunma güçlüğüne iyi gelir. Çaya eklenen bal da antibakteriyel özelliğe sahip olduğundan enfeksiyon tedavisine yardım eder. 

Bademcik Şişmesi Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Bademcik şişmesine neden olan bakteri ve virüsler bulaşıcı olduğu için elleri sık sık yıkamak ve sosyal ortamlara mümkün olduğunca az girmek gerekir. Bulunulan ortamın sürekli havalandırılması ve kuru havaya maruz kalmaktan kaçınılması da bademcik şişmesinin geçmesini sağlar.

Soğuk kompres de bademcik şişmesinde sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemidir. Dondurma ya da donmuş içecekler ağrının ve iltihabın azalmasını sağlayacağından buz parçaları yutmak da tedavi etkisi gösterebilir. 

Haberin Devamı

Bademcik ÅžiÅŸmesi Nedenleri Nelerdir?

Bademcik şişmesine neden olan en yaygın durum virüslerdir. Bu virüsler arasında epstein barr virüsü, adenovirüsler, herpes simpleks virüsü ve sitomegalovirüs vardır. Kızamık virüsü de bulaşıcı olduğundan ve en çok tükürük yoluyla bulaştığından bademcik şişmesine neden olabilir. Bunların haricinde şişmiş bademcikler en çok streptococcus pyogenesten kaynaklanır. Bademcik şişmesi vakalarının ortalama %25'i bakteriler nedeni ile ortaya çıkar. 

Belirtileri Nasıldır?

Şişmiş olan bademciklere ek olarak iltihaplanma ortaya çıkması mümkündür. Bademcik şişmesinin belirtileri arasında ağız kokusu, ateş, yorgunluk, baş ağrısı, boğaz ağrısı, boynun yanlarında ağrı, bademcik üzerinde sarı ya da beyaz lekeler sayılır.

Bademciği şişen kişiler yutkunmada zorluk çekerler ve boğazları tahriş olur. Bademcik şişmesinin nedeninin ortadan kaldırılması ile şişme de büyük ölçüde engellenir. Öncelikle ışıklı bir alet ile bademciklere bakılır ve sonrasında burun, kulak ve ağız enfeksiyonu için de muayene gerçekleştirilir.

Haberin Devamı