B12 Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? En Çok B12 Vitamini Barındıran Gıdalar Listesi...
B12 vücudumuz tarafından üretilmediği için dışarıdan alınması gerekli olan vitaminlerden biridir. Aynı zamanda suda çözünen bir vitamin olduğundan vücut ihtiyacı kadarını kullanır ve fazlasını da idrar ile atar.
B12 vitamini birçok besinde olduğundan günlük olarak farkında olmadan da alınabilir. B12 vitamini içeren besinler arasında karaciğer, böbrek, tavuk, et, hindi, kabuklu deniz ürünleri ve balık vardır. Ayrıca süt, peynir, yoğurt ve yumurta sarısında da yüksek oranda B12 vitamini yer alır.
B12 vitamini dengeli ve sağlıklı beslenme programı olan kişiler tarafından yeteri kadar alınabilir. Fakat vücut tarafından depolanmadığı için düzenli bir şekilde alınması gerektiğinin de bilinmesi gerekir.
En Çok B12 Vitamini Barındıran Gıdalar Listesi...
Kırmızı et: İnsan sağlığı için iyi bir besin kaynağıdır ve B12 açısından da çok zengindir. Yaklaşık olarak 190 gram olan porsiyonunda B12 ihtiyacının fazlası karşılanır.
Sakatatlar: En besleyici gıdalar arasında yer alan sakatatlar içinden özellikle kuzu karaciğeri yüksek B12 vitaminine sahiptir. 100 gram kuzu ciğerde günlük alınması gereken B12 ihtiyacının %3,57'si karşılanır.
Deniz ürünleri: Güçlü antioksidan olarak görülen deniz ürünleri demir ve B12 açısından çok zengindir. Sardalye, ton balığı ve midye yüksek oranda B12 içeren deniz ürünleridir.
Süt ve süt ürünleri: Peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri B12 açısından oldukça zengindir. Süt ve süt ürünlerini düzenli tüketen kişilerde B12 eksikliği ile karşılaşılmaz.
B12 Vitamini Nedir?
B12 suda çözünen bir vitamindir ve vücutta çok az da olsa depolanmaktadır. Bundan dolayı günlük olarak düzenli şekilde vücuda alınması gereken bir vitamindir. B12 kandaki kırmızı hücrelerin üretilmesinde görevlidir ve DNA sentezinde bulunan folik asit ile çalışmaktadır.
Sağlıklı bir insan için B12 vitamininin karaciğerde 2 mg, diğer bölgelerde de 2 mg olmak üzere 4 mg olması gerekir. B12 vitamini amino asitlerin vücut tarafından sentezlenmesinde de görevlidir.
B12 Vitamini Nasıl Kullanılır?
B12 besinlerden ya da takviye olarak alındığında midede sentezlenir ve bağırsaklarda da emilimi gerçekleşir. Genetik olarak salgılamıyorsak B12 vitamininin yükselmesi mümkün olmaz. Tüm vitamin ve minerallerde olduğu gibi B12 vitaminini de uzun süreli ve düzenli olarak almak gerekir.
Eğer unutkanlık, halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler varsa bu durumda B12 eksikliğinden şüphelenmek de mümkündür. B12 eksikliğinin teşhis edilmesi için mutlaka vitamin kan testi yaptırılması gerekir. Sonuçlardan sonra B12 eksikliği olursa doktorunuz tarafından gerekli olan miktarda takviyeler yazılabilir.