Atipik otizm nedir, belirtileri nelerdir?
Otizm belirtilerine sahip olan ancak hastalığa tanı konacak kadar yeterli kriterlerin sağlanamadığı tanıya Atipik otizm denir. Peki atipik otizmin belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır?
Atipik otizm, otizm ya da Asperger sendromunun bazı özelliklerinin görünüp bazılarının görülmemesi durumunda diğer bir değişle kuşkulu durumlarda konulan tanıdır. Bu tanı, Çocuk belli bir teşhis almadığı, fakat pek çok alanda gelişim bozukluğu gösterdiği zaman söz konusudur. Atipik otizmi diğer otizm türlerinden ayıran en önemli özellik erken tanı ve doğru tedavi yöntemleri ile bireylerin yaşadığı konuşma ve iletişim bozukluklarının aşılarak düzeltilebilir olmasıdır.
ATİPİK OTİZM BELİRTİLERİ
Dil ve sosyal iletişimle ilgili sorunlar,
Dilin amaca yönelik kullanımındaki problemler,
Aşırı çekingenlik ve utangaçlık,
Gündelik ve özel yaşamında belli ilkelere aşırı bağlılık gibi durumlarla kendini göstermektedir.
Otizmlilerin sergilemiş oldukları farklı davranışlarıyla tanımlanmakla birlikte, ince ve kaba motor becerilerde de farklı derecelerde yetersizlikler görülmektedir. Bu çocuklarda görülen motor problemler, genellikle koordinasyon becerileri ile ilgili olduğu vurgulanmaktadır. Buna ek olarak, bir hareketi gerçekleştirme ile ilgili motor hazır bulunuşlukları da, normal gelişim gösteren yaşıtlarına göre daha yetersiz olduğu belirtilmektedir.
ATİPİK OTİZM TEDAVİSİ
Otizm rahatsızlığı tedavisinde Atipik otizm, tedavisinde sonuç daha erken gözükmektedir. Atipik otizm tedavi sürecinde bir eğitim ve psikoeğitsel terapiler sosyal becerilerini geliştirir, kendilerini daha iyi ifade edebilir, davranış problemleri azalır, bilişsel işlevleri gelişir, takıntıları azalır, konuşma becerileri gelişir ve motor becerileri artar. Tedavi sürecinde ailelerin çocuklarına destek vermesi, tedavi sürecini olumlu etkilemektedir.