Astımın nedeni kalp mi?
Genellikle solunum yolu ve akciğer ile ilgili sebeplere dayanan astım hastalığı kalp kaynaklı da olabiliyor. Kardiyak astım olarak adlandırılan bu durum, kalbin değişik sorunlarıyla tetiklenebiliyor.
Astım, nöbetler halinde gelen, nefes darlığı, düdük sesi gibi solunum (wheezing) ve öksürükle kendini gösteren bir hava yolu hastalığı.
Daha çok akciğerler ve solunum sistemindeki sorunlardan dolayı ortaya çıkan astımın bir nedeni de kalp sorunları olabiliyor.
Sıklıkla sol kalp yetersizliği ve mitral kapak darlığına bağlı olarak gece gelen ani nefes darlığı ve öksürük nöbetlerine kardiyak astım deniyor.
Hastalık bronşiyal astıma benziyor. Genellikle gece yattıktan 2-3 saat sonra gelişen ani nefes darlığı ile uykusundan uyanan hasta, hava açlığı ile pencereye koşuyor. Bunun sebebi gece yatınca bacaklarda göllenmiş olan kanın merkezi kan sistemine eklenmesi ve zaten sınırda çalışan kalbin artan yükle beraber yetersizliğe girmesi. Bu nedenle kalp yetersizliği olan hastalar düz yatınca nefes darlığı arttığı için yüksek yastıkta ya da oturarak uyumak isterler.
KALP KAYNAKLI ASTIMI KARDİYOLOJİ TEDAVİ EDİYOR
Kalp kaynaklı astımın bronşiyal astım ile sebepleri farklı olduğu gibi ilgili olduğu bölüm ve tedavi şekli de birbirinden tamamen farklı. Kalp kaynaklı astım kardiyolojiyi ilgilendiriyor. Tedavi olmak için bir kardiyoloğa müracaat etmek gerekir çünkü yapılacak tetkikler kalp ile ilgili tetkiklerdir.
Bronşiyal astım için ise akciğer hastalıkları uzmanına gidilmelidir çünkü yapılacak testler alerji de dahil olmak üzere solunum fonksiyonu ve akciğer ile ilgili testlerdir.
HEM TANI, HEM TEDAVİ YÖNTEMLERİ FARKLI
Kardiyak astımı olan hastalarda genelde kalp yetersizliğine sebep olan kalp krizi, kalp kapak hastalığı gibi bir hastalık geçmişi bulunur.
Uygulanan tedavi de birbirinden çok farklıdır. Bronşiyal astımda, bronş genişletici (bronkodilatatör) veya kortizonlu ilaçlar, kardiyak astımda ise istirahat, idrar söktürücü (diüretikler) ve kalp kasını kuvvetlendirici bazı ilaçlar ile nefes darlığının rahatlaması sağlanabilir. Bunun için acil tedavide ayırıcı tanıyı iyi yapıp ona göre tedaviyi yapmak son derece önemlidir. DEMET ERCİYES / NTV