Asbestin neden olduğu hastalıklar neler? Asbest zararlı mı? Asbeste maruz kalmak kansere neden olur mu?
Asbest insan sağlığına zararlı olan, maruz kalınması halinde kansere varana kadar pek çok olumsuz etkiye sahip mineral türlerinden biridir. İnşaat ve yapı sektöründe sıklıkla kullanılan asbest, maddeye tutuşmazlık ve sıcaklığa dayanıklılık vermesi nedeniyle pek çok alanda kullanılır. Peki, Asbest nedir? Asbest ne işe yarar? Asbest nerelerde kullanılır? Asbest neden olduğu hastalıklar neler? Asbest zararlı mı? Asbeste maruz kalmak kansere neden olur mu? İşte detaylar…
Asbest, inşaat başta olmak üzere pek çok sektörde kullanılan ürünlere yanmaya karşı dayanıklılık veren mierallerdendir. Uzun süre maruz kalınması bazı hastalıklara neden olabilir. Peki, Asbest nedir? Asbest ne işe yarar? Asbest nerelerde kullanılır? Asbest neden olduğu hastalıklar neler? Asbest zararlı mı? Asbeste maruz kalmak kansere neden olur mu? İşte detaylar…
ASBEST NEDİR?
Asbest, ticari adıyla amyant, jeolojik olarak lifsi kristal yapısına sahip silikat (magnezyum silikat, kalsiyum-magnezyum silikat, demir-magnezyum silikat) bileşimindeki bir grup mineralin ortak adıdır. Asbest sahip olduğu fiziksel ve kimyasal özelliklerinin bir sonucu olarak gösterdiği izolasyon özelliği nedeniyle çok uzun yıllardır kullanılmış ve “sihirli mineral” olarak bilinmiştir.
ASBEST NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR NELER?
Asbestin yol açtığı en önemli hastalık akciğer zarı ve karın zarı kanseri, yani mezotelyomadır. Batı ülkelerinde yılda her bir milyon kişinin 1-2'sinde saptanan mezotelyoma, ülkemizde yılda en az 500 kişide görülmektedir. Mezotelyoma’ya ait en sık rastlanan yakınmalar, ağrı ve ilerleyici nefes darlığıdır. Akciğer röntgeni ve tomografide tipik bulgular saptanabilirse de, kesin tanı için başvurulan standart yöntem akciğer zarı biyopsisidir. Mezotelyoma, erken dönemde tanınıp uygun cerrahi girişim uygulanamadığında, ilaç ya da ışın tedavisine iyi cevap vermeyen ve hastayı kısa zamanda ölüme götüren bir hastalıktır. Asbest, akciğer, gırtlak ve sindirim sistemi kanserlerine yol açmaktadır. asbestoz, asbest liflerini çözmeye çalışan vücut tarafından üretilen asidin akciğer zarında oluşturduğu yaralardır. Bu hastalığın kendini göstermesi 10-20 yılı bulmaktadır.
ASBEST NERELERDE KULLANILIR?
Asbest, tutuşmazlık, sıcaklığa ve pasa mukavemet, ısı izolasyonu, yüksek mekanik dayanıklılık, çimento ve diğer benzerleri ile yakınlık kurabilme vb. gibi özellikleri olması nedeniyle birçok alanda kullanılıyor. Bu kullanım alanlarından en öne çıkan sektör inşaat yapı sektörüdür.