Aralıklı oruç diyeti nedir, nasıl yapılır? Aralıklı oruç diyet listesi...
Aralıklı oruç diyeti; son dönemlerin en fazla araştırılan diyet programları içerisinde yer almaktadır. Kilo kaybına sebep olduğundan, metabolik açıdan sağlığı iyileştirdiği belirtilmektedir. Bunun yanı sıra aralıklı oruç diyetinin türlü metotları bulunmaktadır. Aralıklı oruç diyeti listesi adına belli bir menü söz konusu değildir. Peki aralıklı oruç diyeti nedir, nasıl yapılır? Aralıklı oruç diyet listesi örneği nasıldır detayları ile derledik.
Aralıklı oruç diyeti; günümüz çapında Intermittent Fasting ya da İF diyeti şeklinde bilinmektedir. Aralıklı oruç diyetinin amacı, başka diyetlerin aksine alınmakta olan kalorilerin kontrol edilmesi değil, besinlerin tüketildiği zaman aralığının kontrol edilmesi olarak belirtilmektedir. Bu diyet; klasik diyet çeşitleri gibi değildir. Bireye ne yemesinden çok hangi zaman aralığında yemesi gerektiğini düzenler. Aralıklı oruç diyeti, klasik şekilde kalori alımını sınırlayan diyet metotlarına karşı gelen ve çok tercih edilmeye başlanan bir diyet çeşididir.
Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?
Aralıklı oruç diyeti; günümüzde çok sık tercih edilen farklı diyetler içerisinde bulunmaktadır. Bununla birlikte diyetin asıl amacı; kalorilerin kontrolü değil, besinlerin tüketildiği zamanın kontrol edilmesidir. Bu diyet, bireyin metabolizmasını hızlandırarak, yağ yakılmasına yardımcı olur.
Aralıklı Oruç Diyeti Nasıl Yapılır?
Aralıklı oruç diyetinde amaçlanmakta olan konulardan birisi; karbonhidrat alımının düşürülmesidir. Yüksek karbonhidratlı besinlerin tüketiminden kaçınmak önemlidir. Protein içerikli olan et ve süt ürünleri, yumurta, lifli gıdalar, balık türleri ya da baklagil çeşitleri gibi sağlıklı besinlerle beslenmek oldukça önemli bir yoldur. Bu diyet yapılırken; soda, şekersiz yeşil ya da siyah çay, kahve, su gibi içecekleri tüketmek yağ yakımını hızlandıracaktır.
8 saatlik süre zarfında ise zeytinyağlı, sağlıklı ve doğal yağları tüketmek serbest olacaktır. Hem oruçlu olunan vakitte hem de serbest zamanda bol su tüketilmelidir. Bunun yanı sıra mümkün olduğu kadar yağlı ve hazır besinlerden uzak durulması gerekmektedir. Oruç dönemlerinde genellikle lifli besinlerin tüketilmesine dikkat edilmesi, önemli bir alternatif olacaktır. Lifli besinler, daha uzun süreli bir tokluk hissine yardımcı olur ve bağırsak hareketlerini düzenleyip, sindirim sistemine destek olurlar.
Aralıklı Oruç Diyet Listesi
Örnek aralıklı oruç diyeti listesi aşağıdaki gibi olabilir;
- Sabah kahvaltısı için; haşlanmış yumurta, yulaf, yeşillik türleri, meyve tüketilebilir. İçecek olarak süt ya da şeker içermeyen kahve veya çay olabilir
- Öğle yemeğinde; çorba türleri, haşlanmış sebzeler, haşlanmış ya da fırınlanmış yağsız et çeşitleri tercih edilebilir. İçecek olarak şekersiz içecekler tercih edilmelidir.
- Öğün aralarında ise az yağlı peynirler, kuruyemişler tercih edilebilir.
- Akşam ise hafif içerikli yemekler tüketilmelidir. Akşamları sebze içerikli besinleri tüketmek en doğru karardır. Bununla birlikte yemeklerin yanında zeytinyağlı salata çeşitleri ve yoğurt tercihi yapmak da önemli olacaktır. Akşam yemeğinin olabildiğince az yağlı olması, aralıklı oruç diyetinden verim almak adına oldukça önemli bir tercih olacaktır.