Antikor testi nedir, nasıl yapılır? Antikor testi kimlere yapılacak?
Sağlık Bakanlığı Türkiye genelinde 153 bin haneye antikor testi yapmaya hazırlanıyor. Antikor testi ile kişilerin corona virüs geçirip geçirmediği, virüse karşı bağışıklık kazanıp kazanmadığına bakılacak. Peki, Antikor testi nedir? Covid antikor testi nasıl yapılır? Antikor testi kimlere yapılacak? Antikor testi nerede yapılır? Antikor testi yapılacak haneler nasıl seçilecek? İşte antikor testi ile ilgili merak edilen her şey...
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, pazartesi itibariyle 81 ilde antikor testi uygulanacağını açıklamasının ardından pek çok kişi antikor testi ile ilgili araştırma yapıyor. İl il 153 bin haneye uygulanacak antikor testi ile kişilerin corona virüs geçirip geçirmediği, virüse karşı bağışıklık kazanıp kazanmadığına bakılacak. Peki, Antikor testi nedir? Covid antikor testi nasıl yapılır? Antikor testi kimlere yapılacak? Antikor testi nerede yapılır? Antikor testi yapılacak haneler nasıl seçilecek? İşte antikor testi ile ilgili merak edilen her şey...
Corona virüs nedeniyle birçok alanda önemli tedbirler alındı. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, antikor testlerinin 81 ilde pazartesi günü yapılmaya başlanacağını açıklamasının ardından gözler Sağlık Bakanlığı'nın antikor testi uygulamasına çevrildi.
Prof. Dr. Özkan, "Sağlık personelimiz 81 ilde 153 bin kadar haneye giderek, bu haneden bir kişiyi örnek seçecek. Bu haneler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından rastgele seçiliyor. Kişiye bir kaç tane soru sorulup, ardından bizim PSR testi dediğimiz burundan kültür alıp, hasta olup olmadığı testi yapılacak. Biraz da kan örneği alıp antikor bakılacak. Bu antikor da bize hastalık geçirip geçirmediğini, bağışıklık kazanıp kazanmadığını gösterecek" dedi.
ANTİKOR TESTİ NEDİR?
İnsanlar, hastalığa yol açan virüsler gibi yabancı bir patojene maruz kaldıklarında, vücutta kan ve dokularda yaşayan antikorlar üremeye başlar. Bu proteinler, virüse yapışarak, kendisini kopyalamasını ve enfeksiyonun vücutta daha fazla yayılmasını engeller. Antikor ya da seroloji testi, vücudun bu antikorları üretip üretmediğine bakıyor. Bu antikorların tespit edilmesi, kişinin çok büyük ihtimalle corona virüsü geçirdiğini gösteriyor. Antikor testleri, kan tahlillerine benziyor. Bir miktar kan alınıyor ve daha sonra laboratuvar ortamında bu numunenin antikor içerip içermediğine bakılıyor.
Dünya genelinde corona virüs semptomlarını gösteren herkese koronavirüs testi yapılmış değil. Bu durum, koronavirüsün bulaştığı kişi sayısının tam olarak tespit edilememesi anlamına geliyor. Dahası, asemptomatik, bir başka deyişle virüsü taşısa bile semptom göstermeyen kişiler olduğu da biliniyor. Bu kişiler, kendileri hastalanmasa ya da corona virüsü hafif geçirseler bile farkında olmadan başkalarına bulaştırabiliyor. Bu nedenle, yapılacak antikor testleri hem gerçek sayının tespit edilerek, toplumların bağışıklık düzeyinin görülmesi hem de salgının boyutlarının anlaşılması açısından önem taşıyor.
ANTİKOR TESTİ NASIL VE KİMLERE YAPILACAK? HANELER NASIL BELİRLENECEK?
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan antikor testi ile ilgili "Kişiye bir kaç tane soru sorulup, ardından bizim PSR testi dediğimiz burundan kültür alıp, hasta olup olmadığı testi yapılacak. Biraz da kan örneği alıp antikor bakılacak. Bu antikor da bize hastalık geçirip geçirmediğini, bağışıklık kazanıp kazanmadığını gösterecek" dedi.
Antikor testlerinin detayları ortaya çıkmaya başladı. Türkiye'de virüsten etkilenen toplum kesimlerini tespit etmek ve genel olarak toplumda oluşan bağışıklık oranını ölçmek için yapılacak testlerde hangi kriterlerin kullanılacağı belirlendi. Meslek, yaş grupları, cinsiyet, nüfus yoğunluğuna göre denekler seçilecek, ayrıca fabrikalar, plazalar gibi kalabalıkların yoğun olduğu yerlerde ölçüm yapılacak. İstanbul gibi büyük illerde, kenar mahallelerde de test yapılması planlanıyor.
Virüsü tespit etmek için kullanılan PCR testleri ile birlikte antikor testlerini, şu anda pozitif vakaların temaslılarının taranması için görev yapan filyasyon ekiplerinin yapacağı belirtiliyor. Türkiye genelinde 6 binden fazla filyasyon ekibi bulunuyor ve 3 kişiden oluşan ekiplerde toplamda 18 bine yakın sağlık görevlisi çalışıyor.
Uzmanlar, 150 bin test ile Türkiye'nin geneline yönelik bağışıklık oranı konusunda diğer ülkelere göre daha doğru sonuçlar çıkacağının beklendiğini dile getiriyor. Hem Türkiye'de hem dünya genelinde virüsün ortadan kalkması için kitle bağışıklığı oranının en az yüzde 50 civarında olması gerektiği vurgulanıyor.