Gazete Vatan Logo

Ağız kokunuzu ölçtürüp yok edin!

Mide-bağırsak, böbrek ve şeker hastalıklarının neden olabileceği ağız kokusu artık giderilebiliyor. Yaşayan için büyük bir sosyal sorun olan ağız kokusu, ölçüldükten sonra kişiye özel bir şekilde tedavi edilebiliyor.

Ağız kokunuzu ölçtürüp yok edin!

Bazı kişilerin, ağız kokusu olmadığı halde öyle hissettiğini ifade eden Dentistanbul Ataşehir Hastanesi Başhekimi Dt. Canel Eligül, bademcik iltihabı, sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonların ağız kokusunu tetiklediğini belirterek; ağız kokusunu, teşhis ve tedavi yöntemlerini anlattı:

ALTI SINIFA AYRILIYOR

Halitometre isimli cihazla, ağızda kokuya neden olan sülfür gazları ölçülebiliyor, ağız kokusunun nedenini tespit edebiliyoruz. Bu cihazla ölçülen ağız kokusu altı sınıfa ayrılıyor: Bunlardan tip 0 diye adlandırılan; az çok herkeste bulunan, sabah kalkıldığında duyulan ağız kokusudur. Tip 1 ve tip 2 ağız kaynaklı, tip 3 mideden, tip 4 akciğerlerden gelen kokular olarak sınıflandırılır. Tip 5 ise psikolojik olarak bireyin duyduğu ama aslında olmayan kokudur. Diş eti sorunu, diş çürüğü, yarı gömülü 20 yaş dişleri ağız kokusuna neden olabilir.

KAYNAĞI BELİRLEYİN

Ağız kokusunun tedavi edilebilmesi için, önce ağız kokusu kaynağının doğru belirlenmesi ve bu tespit sonucu ortadan kaldırılması gerekiyor. Ağız içi kaynaklı kokularda tedavi, kişiye ve gereksinimlerine özgü olarak hazırlanır ve çoğunlukla ağız içerisindeki gıda takılmalarının ortadan kaldırılması, iltihapların ve çürüklerin temizlenmesi ve ağız içi bakteri sayısının ağız bakımı yöntemleriyle azalmasından oluşur.

Haberin Devamı

BADEMCİK TAŞLARI

Nefes ve solunum yollarından kaynaklanan kokular, tüm ağız kokularının yaklaşık yüzde 10'u kadardır ve bazı ciddi hastalıkların habercisi ya da onların sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Şeker hastalığı, bu hastalıklar arasında ilk akla gelenler arasındadır. Solunum yollarındaki kronik enfeksiyonlar ve bademcik taşları gibi faktörler de nefesin kokmasına neden olabilir. Bademcik taşları, bademciğin çevresindeki girintili ve çıkıntılı dokularda oluşan beyaz peynirimsi biyolojik parçacıklardır. Bademcik taşları genellikle kalsiyumdan oluşmasına karşın, fosfor, magnezyum, amonyak ve karbonat gibi diğer mineralleri de içeriğinde bol miktarda yer alır. Ağız kokusunun nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan bademcik taşlarını ağzınızı açtığınızda bademcik çevresinde konuşlanmış beyaz tanecikler halinde görebilirsiniz. Bademcik taşlarının sağlığa herhangi bir zararı veya yan etkisi tespit edilmemiştir. Ancak kötü ağız kokusuna neden olabilir.

Haberin Devamı

FIRÇA YETERLİ DEĞİL

Ağız kokusu ölçümünün ardından radyolojik tetkik ve ağız muayenesi yapılır. Öncelikle, diş çürükleri, kötü uygulanmış ağız içi restorasyonlar, köprüler, dolgular, dişeti sorunlarını tespit edip, bir tedavi planlaması yapılır. Bu tedavilerden sonra gerekirse ikinci bir ölçüm yapılır. Ağız içi sorunlar giderildiği halde, koku devam ediyorsa; KBB ve mide-bağırsak hastalıkları uzmanından konsültasyon istenir. Akciğer hastalıkları da ağız kokusuna neden olabilir. Ağız kokusu tedavisi yaptıktan sonra, sorun yüzde 70-80 oranında çözüldüğünden, hastanın koku şikayeti kalmaz. Ancak sadece diş fırçası kullanımı yeterli değil. Bakterilerden ve oluşturdukları ağız kokusu ve diğer olumsuzluklardan kurtulabilmek için diş ipi kullanılması da gerekli.

Haberin Devamı

MASANIZIN ÜSTÜNDEN SUYU EKSİK ETMEYİN

Dt. Eligül, sistemik bir sorun söz konusu olduğunda hastayı ilgili uzmana yönlendirdiklerini vurgulayarak, ağız kokusuna neden olabilecek dişeti hastalıklarının tedavisi, diş çürükleri ve kurallara uygun yapılmamış ağız içi restorasyonlarını tedavi ederek işe başladıklarını anlattı. Canel Eligül, şu önerilerde bulundu: Ağız hijyen ve bakımını ihmal etmeyin. Dişlerin fırçalanması önemli olduğu gibi dilin de fırçalanması önemlidir, hatta daha önemlidir. Çinko içerikli ağız gargaraları ve sakızlar ağız kokusunu azaltır. Ana yemek öğünlerinizi kesinlikle atlamayın. Meyve ve meyve suları ya da kuru meyve ile ara öğünler yaratın. Ağzı ıslak tutmak ağız kokunuzu azaltır. Ofiste masanızın üzerinden suyu eksik etmeyin. Ağızdan nefes almak ağız kuruluğuna sebep olur. Burun tıkanıklığı sorunlarınız varsa kulak burun boğaz uzmanından yardım alın. Pırasa, soğan, sarımsak, peynir, yumurta gibi yiyecekler ve alkol ağız kokusunu artırır. Yanınızda mutlaka diş fırçanızı bulundurun. Ceviz, fıstık ve yeşil çay ağız kokusunu azaltır.

Haberin Devamı

AĞIZ KOKUSU ÖLÇÜMÜNE GİTMEDEN ÖNCE

Ölçümden iki gün önce ağız kokusu yapacak yiyecekler yemeyin, Ölçüme 8 saat kala yemek yemeyi kesin, 12 saat içerisinde alkol almayın, sigara içmeyi kesin, 3 saat öncesine kadar su içebilirsiniz, Ölçüme gitmeden önce parfüm, kolonya gibi kokuların sürülmemesi gerekiyor.

HASTALIKLAR KOKU YAPIYOR

-Şeker hastalığı: Aseton kokusu gibidir

-Böbrek yetmezliği: Balık kokusu gibidir

-Karaciğer yetmezliği, metabolizma bozuklukları: Kötü bir balık kokusu gibidir

-Diyet, hızlı kilo kaybı, ağız kuruması, açlık, oruçlu olmak da, sıvı eksikliği nedeniyle ağız kokusu yaratabilmektedir. (Sabah)