Ağız çevresi ve gülüş estetiği nasıl yapılır?
Herkes düzgün dişler, kusursuz ve estetik bir gülüşe sahip olmak ister. Ancak bazen gülüşümüzden rahatsızlık duyabiliriz. Dermatoloji Uzmanı Dr. Saliha Kırbaş, ağız ve gülüş estetiği hakkında tüm merak edilenleri sizler için anlattı.
Ağız, bireylerin sosyal çevreyle iletişiminde önemli bir organdır. Konuşurken en çok dikkat edilen alanlardan biridir. Dudak, cilt, çene ve diş yapısı; ağız çevresi estetiğinde birlikte değerlendirilmesi gereken alanlardır. Tek başına bir dudak dolgusunun gülüş estetiğinde çok fazla anlamlı yeri yoktur. Ağız estetiğinde en sık karşılaşılan sorunlardan biri, nazolabial bölge olarak adlandırılan alanda yer alan kırışıklıklardır. Bunlar gerçek kırışıklık değildir. Yanaklardaki yağ yastıkçıklarının yaşlanma, elastikiyet kaybı ve yer çekimi faktörü doğrultusunda aşağı ve yana doğru kayması ile oluşur. Bu durumlarda tedavide iki seçenek vardır: Dolgu ile yanaklarda yapılan sıvı yüz germe işlemi ya da ip askı yöntemleridir. Nazolabial bölgeye yapılan dolgu, sorunu ortadan kaldırmayacağı için yeterli bir çözüm olmayacaktır. Yanaklarda elmacık kemikleri üzerine yapılan dolgu, sağladığı hacim ve germe etkisi ile yanakları ve dolayısıyla nazolabial bölge katlantılarını yana ve yukarı çekerek istenilen sonucu elde etmemize yardımcı olur.
İp askı yöntemi
Sarkmanın biraz daha ileri düzeyde olduğu durumlarda ip askı yöntemleri tercih edilir. Bu iplerin temel özellikleri; doku içerisine koyuldukları zaman eriyebilen, doku ile biyo uyumlu, steril, apirojen olmalarının yanında iplerin balık kılçığı gibi çentikli olmaları sayesinde dokuya sıkı sıkıya bağlanma etkisi sağlamalarıdır. Burada amaç cilt altına yerleştirilen bu ipler sayesinde dokuda asıcı etki sağlamak, mevcut sarkmayı yukarı çekmek ve sarmanın yeniden oluşmasını 1-2 yıl kadar engellemektir. Bu kalıcılık ve etki süresi; kullanılan tekniğe, ipin kalıcılık süresine ve kullanılan ip miktarına göre değişkenlik göstermektedir. İp uygulaması, lokal anestezi ile yapıldığı zaman ağrısız bir yöntemdir. İşlemden sonra asıcı etkiyi gözlemlemek mümkündür. Ortalama 3 ay boyunca da bu etki artarak ilerler ve ciltte başlatmış olduğu fibrozis ile asıcı, sıkıştırıcılık etkisi devam ettirilir.
Dudaktaki çizgilerden kurtulmak mümkün
Üst dudakta oluşan dikey çizgiler; sigara çizgileri veya barkod çizgileri olarak adlandırılır. Bu çizgiler, her zaman sigara içme haricinde aslında bir mimik kırışıklığıdır ve dudak büzme hareketini sürekli kullanan bireylerde daha çabuk gelişir. Böyle durumlarda öncelikli olarak; kas hareketini engellemeyen, dudakta konuşma ve gülme kaslarını etkilemeyen ancak deride hafif bir germe etkisi oluşturan düşük doz botoks tercih edilir. Botoks sonrasında ise, kalan kırışıklık alanları ince dolgular ile doldurularak kırışıklık ortadan kaldırılmaya çalışılır. Ancak botoks ve dolgu uygulamalarından önce azalan elastin ve kollajen liflerin sentezlenmesi, cilt kalitesinin artırılması için öncesinde yapılan mezoterapi, iğneli radyo frekans (altın iğne), fraksiyonel lazer gibi PRP gibi rejüvenasyon işlemleri botoks ve dolgu işleminin kalitesini artıracaktır. Bu işlemler; cilt altının yenilenmesi ve kollajen sentezinin arttırılması için uyarı başlatan, cildi sıkılaştırarak ince kırışıklıkları ve sarkmaları önleyen tedavilerdir. Dolgu ve botoks öncesi uygulandıklarında cilt kalitesi arttırdıkları için daha başarılı sonuçlar alınmasına yardımcı olurlar.
Dudak dolgusu nedir?
Dudak dolgusu, sık yapılan ve talep edilen bir uygulamadır. Dudakları çok ince olan ya da görüntüsü onu tatmin etmeyen, volüm veya şekillendirme isteyen ya da asimetrisi olan hastalarda dudak dolgusu uygulanabilir. Alt ve üst dudak oranı; çene ile burun uyumu gözetilerek yapılan dolgular beklentiyi karşılamaktadır. Abartı ve yanlış uygulama kaynaklı hoş olmayan dudak görüntüleri, hiç uygulama yaptırmamış kişileri endişelendirmektedir. Bundan dolayı, hasta ve doktor arasında uyumlu ve beklentiye yönelik bir ilişki olmalı. Bazen iki aşamalı yapılan dolgu uygulaması beklentilere cevap vermek açısından tercih edilebilir.
Dişlerinizi göstermekten korkmayın…
Tavşan diş, gülme esnasında üst dudağın çok fazla yukarı kalkmasına bağlı olarak; dişlerin ön planda olmasıdır. Bazı bireyler, bu görünümden rahatsız olabilmektedir. Tavşan diş diye adlandırılan bu durumu düzeltmek için gülüş estetiğinde burun kenarları arasına yapılan botoks uygulaması ile dudaklar bir miktar aşağıya indirilebilir. Yine diş estetiği ile diş dudak uyumu sağlanırsa başarı şansı artmaktadır. Bu görüntünün tek sebebi dudaklar değildir. Öne doğru fazlaca çıkmış olan uzun ve eğimli diş yapısı var ise, bunun da düzeltilmesi gerekmektedir.
Ağda uygulamaları lekelerin başlıca sebebi!
Ağız çevresindeki lekeler de gülüş estetiğinde önemlidir. Sadece ağız çevresine lokalize lekelerde; sir ağda, ıslak mendil, diş macunu, sivilce, egzama gibi nedenlere bağlı olarak leke kalabilir. Dudak üzerinde yapılan sıcak ve sir ağda uygulamaları lekelerin en sık nedenleri arasındadır. Böyle durumlarda, sir ağda yerine lazer epilasyon tercih edilebilir. Yine ağız etrafındaki koyuluklarda sürekli kronik dermatit denilen alerjiler lekelenmelerin sebepleri arasındadır. Bunu başlıca sebepleri ise; diş macunu, ıslak mendil, makyaj malzemeleri, peelinglerdir. Çene bölgesinde çok yoğun bir şekilde çıkan sivilceler leke ve ize neden olmasının yanında hormon bozukluğunun da bir göstergesi olduğu için tedavi yaklaşımına hormon tetkiklerinin de istenmesi önerilebilir. Böyle durumlarda sebebe yönelik tedavinin ardından lekenin tedavisi ile daha aydınlık ve sağlıklı bir görünüm elde edebiliriz. Peeling, mezoterapi, PRP, karbon peeling gibi uygulamalarda leke tedavileri için kullanılmaktadır.