80 yaşında, konuşarak beyin ameliyatı...
İzmir'deki özel bir hastanede, yaşı nedeniyle genel anestezi verilmesi riskli bulunan 80 yaşındaki Fatma Işık'ın beynindeki tümör, uyutulmadan, kendisiyle konuşarak gerçekleştirilen operasyonla alındı.
Manisa'nın Saruhanlı İlçesi'nde oturan 2 çocuk ve 4 torun sahibi Fatma Işık, bir ay önce baş ağrısı nedeniyle hastaneye başvurdu.
Manisa'daki Devlet Hastanesi'nde yapılan kontrollerde beyninin sağ kısmında tümör olduğu tespit edildi. Işık, iki hafta önce Medical Park İzmir Hastanesi'ne başvurdu.
Tetkiklerde hastanın ileri yaşta olması nedeniyle genel anestezi ile ameliyat etmenin riskli olduğu görüşüne varıldı. Doktorlar, aileye hasta uyutulmadan gerçekleştirilen beyin ameliyatı yöntemini önerdi.
Bu yöntemle doktorlar, ameliyat sırasında hastanın ayaklarını ve kollarını oynatmasını sağlayarak, beyininin işlevini yerine getirip getirmediğini ve hasar oluşup oluşmadığını tespit etmeyi amaçladı. Fatma Işık, doktorlarının 'konuşa konuşa ameliyat' yöntemi önerisini kabul etti.
Doktorlarla sohbet etti
Beyin cerrahları Prof. Dr. Tayfun Dalbastı, Opr. Dr. Haluk Özer, Opr. Dr. Ümit Kocaman ve anestezi uzmanı Dr. Özer Seval, Fatma Işık'ı ameliyat aldı. Sadece beyninin üst dokusu uyuşturulan Fatma Işık, beyin ameliyatını gözleri açık, doktorlarla sohbet ederek geçirdi. Doktorların, "Nasılsınız?" sorusuna, "İyiyim, sağolun. Bana şifa veren ellerinize sağlık" yanıtını verdi.
Doktorlar beynin sağ bölümündeki tümörü çıkartırken, bir hasar oluşup oluşmadığını kontrol etmek amacıyla Fatma Işık'tan sol el ve ayaklarını hareket ettirmesini de istedi. Işık, doktorların komutlarına uyarak sol el ve ayaklarını hareket ettirdi.
Konuşmayı seviyor
Ameliyat öncesinde konuşan Işık, "Doktorlar bana, 'Konuşarak, uyutulmadan ameliyat olur musun?' diye sorduklarında severek kabul ettim. Ben zaten konuşmayı çok severim" dedi. Torunu Ürke Atılkan da Fatma ninenin konuşmayı çok sevdiğini belirterek, "Siz sormadan o anlatmaya başlar. Konuşmayı çok seviyor. Belki de bu yüzden bu konuşarak ameliyat olacağını duyunca çok sevindi" diye konuştu.
Ameliyat hakkında bilgi veren Opr. Dr. Haluk Özer ise "Tümor hastanın beyninin sağ tarafındaydı. Ameliyat sürerken, sol kol ve sol bacağın hareketini takip ettik. Beynin sağ tarafı vücudun sol tarafını, sol tarafı ise sağ tarafını kontrol eder. Hastamız ameliyat sırasında sol ayak ve sol ellerini oynattı, bizimle konuştu. Bu durum hastanın beynine hasar vermeden ameliyatı gerçekleştirdiğimizi gösteriyor" dedi.