1 yılda akciğer kanserinden 1.7 milyon kişi öldü
Global Burden of Disease Cancer Collaboration isimli kanser çalışmaları yapan kuruluşun araştırmasının 2018 bulguları sigara içme alışkanlığı ile doğrudan bağlantılı akciğer kanserinin, 2016 yılında dünya çapında 2 milyon teşhis ve 1 milyon 700 bin kişinin ölümüne neden olduğu anlaşıldı
Kalın bağırsak kanseri ise en sık görülen ikinci kanser çeşidi. 2016 yılında tüm dünyada yaklaşık 1 milyon 700 bin kişiye bu hastalık teşhisi konurken, 830 bin kişi de kalın bağırsak kanseri dolayısıyla yaşamını yitirdi. Araştırmacılara göre “Batı tipi” yeme alışkanlıklarının kalın bağırsak kanseri vakalarının artışında payı bulunuyor. Bu kanser çeşidinde en çok vaka Hollanda’da görülürken, hastalığa en az rastlanan ülke ise Gambiya.
Savaşan gıdalar
ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre, günde yaklaşık 50 gram pikan cevizi tüketmek kardiyometabolik hastalıklara ve Tip 2 diyabete yakalanma riskini azaltıyor.
Boston’daki Beslenme 2018 fuarına katılan araştırmacılar çeşitli hastalıklarla mücadele eden bir gıda listesi hazırladı. Örneğin ABD’deki Virginia Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre günde bir yumurta yemek kilolu ve obez insanlarda kan şekeri düzeyini ve insülin direncini iyileştiriyor. Araştırmacılara göre yumurta yemek Tip 2 diyabet riskini azaltıyor.
ABD’nin Rush Üniversitesi araştırmacılarına göre Parkinson gibi nörolojik hastalıklar da yeşil yapraklı sebze ve yemiş tüketimi ile engellenebiliyor. Massachusetts Üniversitesi’ndeki bilim insanları ise yenilebilen mantarladaki kompleks karbonhidratların enflamasyonlara karşı etkin olduğunu ortaya koyuyor. Johns Hopkins Üniversitesi’nin 14 bin kişi üzerinde yaptığı araştırmaya göre ise günde üç fincan kahve karaciğer hastalıklarına yakalanma riskini büyük ölçüde azaltıyor.