Ramazanda kilo kontrolü için 13 ipucu
Bu sene Ramazan ayında oruç tutanlar uzun süre aç kalmanın dışında bir de corona virüs salgınından korunmak için çaba sarf edecek. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Kenan Yıldırım, hem bağışıklığı güçlendiren hem de uzun süre tok tutan besinleri anlattı.
Ramazan ayında sağlıklı beslenmek kadar kilo kontrolü sağlamanın da hayli zor olduğunu belirten Dyt. Kenan Yıldırım, ramazan ayında formu korumanın 13 püf noktasını açıkladı.
13 PÜF NOKTA
Sahura kalkmadan oruç tutmak metabolizmayı yavaşlatır. Mutlaka sahura kalkın.Bol su içmeyi ihmal etmeyin. Şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar tercih edin. Meyve ve sebze tüketin. İftardan 2-3 saat sonra ara öğün yapın. Yemeklerin sulu kısımlarını tüketmeyin. Kalorisi yüksek şekerli içecekler (kola, meyve suyu, meyveli sodalar) yerine bitkisel çaylar, süt, ayran veya kefir tüketin. İftariyelik seçiminde yağ içeriği düşük besinler tercih edin. Sahur ve iftarda beyaz ekmek yerine tam buğday veya çavdar ekmeği tercih edin. İftar sofralarımızda mutlaka salata (yağsız) ve yoğurt bulunmalı. Tuz içeriği yüksek salamura, turşu tüketiminizi sınırlandırın. İftardan yarım saat sonra 1 saat yürüyüş yapın. Besinleri çok iyi çiğneyin ve yemeği yavaş tüketin.
Sahurda ceviz, badem ve yumurta
Sahurda bizi en tok tutan besinler yumurta, peynir, badem ve bol yeşilliktir. Az tuzlu peynir veya lor peynir, haşlama yumurta veya peynirli yulaflı omlet, bol yeşillik, ceviz veya badem, tam buğday ekmeği ile yapılacak kahvaltı iyi bir tercih olur. Bal, pekmez, reçel ve çikolatanın şeker içeriği yüksek olduğu ve çabuk acıktırdığı için uzak durulması gerekir.