Gazete Vatan Logo

Niyet etmeden oruç tutulur mu? Ramazan orucuna nasıl niyet edilir?

Ramazan ayı ile birlikte oruç ile ilgili sorular sık sık gündem oluyor. Oruca ne zaman başlanılacağı ve nasıl niyet edileceği dini kaynaklarda açıkça belirtilmiştir. Orucun başladığı bugünlerde pek çok kişi Ramazan ile ilgili akla takılan konuları araştırırken niyet ve oruç konuları da merak edilen konular arasında yer alıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın oruç ve niyet konusunda fetvası sorgulanıyor. Peki, Niyet etmeden oruç tutulur mu? Ramazan orucuna nasıl niyet edilir? Niyet etmeden oruç tutmak kabul olur mu? İşte Diyanet’in konu hakkında cevabı…

Niyet etmeden oruç tutulur mu? Ramazan orucuna nasıl niyet edilir?

11 ayın sultanı Ramazan ayının gelmesi ile birlikte, oruç konusunda akla takılan pek çok soru bulunuyor. Pek çok kişi oruç ile ilgili merak edilen sorularını sorgularken bu konular arasında ön plana çıkan ise oruç ve niyet konusu oldu. Peki, Niyet etmeden oruç tutulur mu? Ramazan orucuna nasıl niyet edilir? Niyet etmeden oruç tutmak kabul olur mu? İşte Diyanet’in konu hakkında cevabı…

NİYET ETMEDEN ORUÇ TUTMAK KABUL OLUR MU?

İmsak vaktinden önce sahur sofralarına oturulmasının ardından akşam ezanına kadar olan sürede tutulacak oruç için niyeti dil ile ifade etmenin mendup olduğunu bildirdi. Diyanet'ten yer alan bilgilere göre, İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz.

İMSAK NEDİR, NE ZAMAN BAŞLAR?

Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.

Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir. Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)

Haberin Devamı

ORUCA NE ZAMAN VE NASIL NİYET EDİLİR?

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir. Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Haberin Devamı

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).

BUGÜN ORUÇ SAAT KAÇTA AÇILACAK? İFTAR SAAT KAÇTA? İL İL İFTAR VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYIN