Eşimizle dünya ve ahiret hayatını birlikte inşa edelim
İnsanlar evlenecek olgunluğa ulaştığında, karşı cinste aranan kriterler listesine her gün bir yenisini ekler.
Davranışları/fiziksel özellikleri şöyle olmalı, Kazancı/maddi durumu böyle olmalı diye başlayan gereklilik ifadeleri uzar gider. Kimi maddi kıstasları ön plana çıkarırken kimi de manevi değerleri öne çıkarır. Peki, eş seçiminde hangi faktörler etkilidir?
1. Kendini Tanıma: İnsanoğlu dünyaya gözlerini açtığı günden itibaren kendini keşfetmeye çalışır. Çocukluk döneminde aile ve akrabalarımız, ergenlik döneminde sosyal çevre ve kendilik algımız da önemli bir yere sahiptir. Bu dönemlerde kendimizi daha çok diğer insanların perspektifinden değerlendiririz. Yetişkinlik döneminden itibaren Ben kimim? Var oluş amacım ne? Hayatımın anlamı ne? gibi sorulara aranan cevaplar kendimizi, Yaradanımızı ve diğer insanları tanımamızda önemli rol oynar. Eş seçiminde de karşımızdaki insanı tanımadan önce; iç dünyamızda kendimizi ne kadar tanıdığımızı, karşı cinste aradığımız özellikleri ne kadar taşıyıp taşımadığımızı analiz etmek yerinde olacaktır.
2. Dindarlık: Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) dindar olan eşin tercih edilmesini öngördüğü hepimiz tarafından bilinir. Günümüzdeki sorun ise ‘dindar’ kelimesinin ne anlama geldiğidir. Hadiste geçen dindarlık kavramı “bizati’d-din” (din sahibi) kelimesiyle ifade edilmektedir. Dindar kimse denilince, toplumda genellikle “namaz kılan, oruç tutan” kişiler ön plana çıkarılmaktadır. Dindarlık; iman, ibadet ve ahlak ile beraberdir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) Cibril hadisinde (Buhari, İman, 1) bunu en güzel şekilde ifade etmiştir. İslam dini iman, ibadet ve ihsandan oluşan üçlü bir saç ayağı üzerine inşa edilmiştir. Bu sebeple sevgi, merhamet, şefkat, adalet, cömertlik gibi değerlerden yoksun bir dindarlık anlayışı eksik bir anlayış olacaktır.
3. Dua Etmek: Rabbimizle iletişimimizdir dua… İnsanın evlilik niyeti dua ile başlar. Önce gönlünde evlenme isteği hisseder. Gönüldeki istek ise dua olarak karşılık bulur. İnsanın seçeceği hayat arkadaşı sadece dünyada değil ahirette de ona yoldaş olacaktır. Manevi olarak birlikte gelişerek dünya ve ahiret hayatlarını beraber inşa edeceklerdir. Furkan suresinde (25/74) Rabbimiz şöyle dua etmemizi istemiştir: “ Onlar, “ Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi takva sahiplerine önder eyle” derler.
4. Denklik: Eş seçiminde denklik denilince daha çok insanların meslek, eğitim, maddi durum açısından eşdeğer olmaları anlaşılmaktadır. Denklik, insanların aynı meslek ya da statü sahibi olmasının yanında çiftlerin ailelerini de kapsayan geniş bir alanı ifade eder. Burada anne babanın birbiri ile iletişim tarzı, maddiyata yükledikleri anlam, manevi değerleri yaşamlarına katma durumu da önemli rol oynamaktadır.
“Aile İçi İletişime Manevi Psiko-Sosyal Yaklaşım” isimli yüksek lisans tezinden hazırlanmıştır.