Yardımlaşma İle İlgili Hadisler! Peygamberimizin Yardımlaşma İle İlgili Hadisi Şerifleri...
Yardımlaşmak, İslam toplumunda huzur ve mutluluğun hakim olması için önemlidir. Bu nedenle İslam dini Müslümanlara yardımlaşma, iyilik ve dayanışma emreder.
'Yüce Allah şöyle buyurmuştur: 'Ey adem oğlu! Sen infak et ben de sana infak edeyim.' (Buhari, Nafakat 1)
'Hz. Peygamber 'Hangi sadaka en faziletlisidir?' diye sorulduğunda şöyle cevap vermiştir: 'Malı az olanın gücüne göre verdiği sadaka en faziletli olandır.' (Darimi, Salat 135)
'Güneşin doğduğu her gün insanın tüm emekleri için sadaka vermesi gerekmektedir. İki kişinin arasını düzeltmek de sadakadır. Bir kimseyi kaldırmak ve hayvana binmesine yardım etmek ve eşyasını ona yüklemek de sadakadır. Güzel söz sadakadır, namaza giderken atılan her adım sadakadır. Yolda rahatsızlık veren şeyleri kaldırman da sadakadır.' (Müslim, Zekat 56)
'Kim ki helal kazancından bir hurma miktarı kadar sadaka verirse -Allah yalnızca helal olanları kabul eder- Allah o sadakayı büyük hoşnutluk ile kabul eder. Sonra da onu sahibi için sizden birinin tayını yetiştirdiği gibi özenle dağ olana kadar büyütür ve bereketlendirir.' (Buhari, Zekat 8)
Peygamberimizin Yardımlaşma İle İlgili Hafisi Şerifleri...
'Allah için size sığınmış olan kimselere sığınak olun. Allah için isteyenlere verin ve sizi davet edenlere de icabet edin. Size iyilik yapana karşılığını verin, eğer karşılık verecek bir şey bulamazsanız karşılığı verdiğinize kanaat getirene kadar dua edin.' (Ebu davud, zekat 38)
'Müminler birbirlerini sevmeden, birbirlerine şefkat ve merhamet göstermeden bir organı rahatsız olduğunda diğer organları da bu acıyı paylaşan bir bedene benzer.' (Müslim, Birr 66)
'Kim darda kalmış olan borçluya zaman tanırsa veya borçluya bağışlarsa, Allah onu başka bir gölgenin olmadığı kıyamet günü gelene kadar kendi himayesinde gölgelendirir.' (Tırmizi, büyü 67)
'Sizden biriniz kendisi için istemiş olduğunu mümin kardeşi için istemezse iman etmiş olmaz.' (Tırmizi, sıfatül kıyame 59)
'Sadaka suyun ateşi söndürdüğü gibi hataları da yok etmektedir.' (Tırmizi, cuma 79)
Yardımlaşma Nedir?
Yardımlaşma, kelime anlamı olarak bir kişiye ya da bir canlıya yardım etmek demektir. Birlikte çalışmak ya da yardım etmek anlamına gelen yardımlaşma kendimize ait olanları başka ile birleştirmek demektir. Yardımlaşmanın maddi ya da manevi şekilde olması mümkündür. Durumu olanların maddi, olmayanların ise maddi olarak yardımlaşmayı benimsemeleri önerilir.
Dinimizde Yardımlaşmanın Önemi
Yüce dinimiz, toplumda huzurun ve iyiliğin hakim olması için yardımlaşmanın ne kadar önemli olduğunu anlatmıştır. Bunun için yardımlaşmayı emreden İslam dini yardımlaşmayı sürekli kılmak gerektiğini de söyler. İyilikte yardımlaşmak kadar kötülükten vazgeçirmek de dini görevler arasındadır.
Dinimize göre komşusu aç yatarken tok yatan kişiler bizden değildir buyurulmuştur. Bu nedenle kişilerin her anlamda kendisinden kötü ve zor durumda olanlara yardım etmesi emredilir. Yardımlaşma ayrıca insanlar arasındaki birlik ve beraberliği güçlendirdiğinden önemlidir.