Gazete Vatan Logo

Tekvin Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Ä°slam'da Tekvin Ne Anlama Gelir?

Kevn kökünden türeyen tekvin, Allah'ın subuti sıfatlarından biridir. Halk arasında yaygın olarak kullanılan "Yaratmak Allah'a mahsustur." sözü ile tekvin sıfatı vurgulanır. Çünkü bir ÅŸeyi yoktan var etme kudreti sadece Allah'ta mevcuttur. Ä°nsanların ise meydana getirdiÄŸi her ÅŸey önceden var olan bir ÅŸeyin devamı niteliÄŸindedir. Bu nedenle insanlara yaratma gücü isnat edilemez.Â

Tekvin Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Ä°slam'da Tekvin Ne Anlama Gelir?

Tekvin Ne Demek?

Tekvin, yaratmak ve var kılmak anlamına gelir. Bilinmeyen bir şey yaratmaya icat, icat edene ise mucit denir. Esma-i Hüsna'da da yer alan Mucid ismi, tekvin ile eş anlamlıdır. Örneksiz yaratma gücüne ibda, bir örneği olmadan yaratana ise mübdi denir. Tıpkı tekvin gibi ibda da sadece Allah'a mahsustur. Bunun dışında tekvin ile eş ve yakın anlamlı olan kelimeler şu şekilde sıralanabilir: 

1- İhdas - Yeni bir şey ortaya çıkarma, sıfırdan yaratma 

2- İnşa - Var etmek / Münşi - Var eden 

3- Halk Etmek - Yok iken var etme (Halk-ı cedid ise sürekli yaratmak demektir. Rahman Suresinin 29. ayetinde Allah'ın sürekli yaratma halinde olduğu bildirilir. 

Tekvin TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Tekvin sözcüğünün TDK sözlük anlamı yaratmak, yeni bir şey ortaya koymak ve meydana getirmektir. 

Ä°slam'da Tekvin Ne Anlama Gelir?

İslam inancına göre Allah bir şeyi yaratmak istediğinde "Kün Fe Yekün" der ve olur. Allah'ın diğer üstün sıfatları gibi yaratma gücünün de bir sınırı yoktur. Kainattaki her şey onun eseridir. Müminlere göre evrendeki, doğadaki ve dünyadaki düzen, Allah'ın yaratma gücünün bir örneğidir. 

Haberin Devamı

Kuran'ı Kerim'de Hz. Adem ile Hz. Havva'nın aynı özden yaratıldıkları ve Allah'ın onları yaratırken kendi ruhlarından üfledikleri yazar. Bu nedenle insanoğlu, diğer yaratılanlardan farklı olarak Allah'ın halifesi konumundadır.

Allah, her varlığı farklı bir cevherden yani özden yaratmıştır. İnsanoğlu çamurdan, şeytan ateşten, cinler dumandan, melekler ise nurdan yaratılmışlardır. Bu nedenle meleklerde günah- sevap ayrımı yoktur. Cin ve insanlar ise irade sahibi oldukları için günah ya da sevap işleyebilir. 

Tasavvufi kaynaklarda ise yaratma süreci farklı şekillerde ele alınmış ve yorumlanmıştır. Birçok mutasavvıfa göre Allah'ın ilk yarattığı şey ruhtur. Buna cevher-i evvel ve hakikat-i Muhammediye de denir. İlk yaratılan madde ise Yunan felsefesinde primal materia, tasavvufta cevher-i azhar ve heyula adıyla bilinir. İlk yaratılan maddenin çıktığı yer ise ketm-i adem olarak adlandırılır.