Sınav öncesi ve sonrası okunacak dualar! Sınav duaları neler? Sınava giren için nasıl dua edilir?
Yıl boyu her yaşta pek çok kişi farklı sınavlara giriyor. Sınavda ter döken adaylara yapılacak dualar da sıklıkla araştırılan konular arasında geliyor. Sınavda olan kişiye aileleri ve yakınları dualarla destek olmak ve manevi olarak destek göndermek isteyenler de bu dönemlerde sıklıkla yapılan duaları merak ediyor. Peki, Sınav duaları neler? Sınava giren için nasıl dua edilir? Sınavı kesin kazandıran dua var mı? Sınava giren için okunacak dualar neler? İşte sınav öncesi ve sonrası okunacak dualar!
Liseye, üniversiteye giriş ve memur olmak için yapılan sınavlar her yıl belirli dönemlerde yapılıyor. Yıl boyu sınavı kazanmak için çalışan adaylar sınavlarda ter dökerlerken, adayların aileleri ve yakınları da gerek sınav merkezlerinde gerekse evlerinde dualarla adaylara destek olmak istiyor. Yakınları sınava girenler sınavda olan kişiye okunacak duaları araştırıyor. Peki, Sınav duaları neler? Sınava giren için nasıl dua edilir? Sınavı kesin kazandıran dua var mı? Sınava giren için okunacak dualar neler? İşte sınav öncesi ve sonrası okunacak dualar!
SINAVDA ZİHİN AÇIKLIĞI VE UNUTKANLIĞA KARŞI OKUNACAK DUALAR
Bismillahirrahmanirrahim, Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddûsün. İyyâke na'büdü ve iyyâkenesta'în. İnnâ fetahnâ leke fethan mubînâ.” On dokuz defa okunacak.
SINAVDAN ÖNCE OKUNACAK DUA NEDİR?
ARAPÇA OKUNUŞU: “Rabbişrah li sadri. Ve yessir li emri. Vahlul ukdeten min lisani. Yefgahü kavli” (10 Kere)
ANLAMI: “Ya Rabbi! Göğsümü ve gönlümü genişlet, işimi kolaylaştır. Dilimin bağını çöz, sözümü anlaşılır eyle.”
SINAVA GİRERKEN OKUNACAK DUA NEDİR?
ARAPÇA OKUNUŞU: “Rabbi edhılnî müdhale sıdkin ve ahricni muhrace sıdkin ve’c’al li min ledünke sultânen nasîrâ.” (10 Kere) (İsra suresi 80. ayet)
ANLAMI: “Ya Rabbi! Beni doğru bir giriş ile girdir ve yine doğru bir çıkış ile çıkar. Katından bana yardım edici bir kuvvet ihsan eyle.”
SINAVA BAŞLAYINCA OKUNACAK DUA NEDİR?
ARAPÇA OKUNUŞU: “Ya Hayyu Yâ Kayyûm, Birahmetike esteğisû.” (10 kere)
ANLAMI: ”Ey Hayy ve Kayyum olan Allah'ım, Senin Rahmetine Sığınıyorum.”
Bu dua her an, her zaman, mubah olan herhangi bir işe başlarken okunur. Mesela Kur’an-ı kerim öğrenmeye başlarken, yazı yazarken, sınava girerken, dine aykırı olmayan her işe başlarken söylemek iyi olur. Yapılan işin kolay gelmesi, zor gelmemesi ve hayırla neticelenmesi için dua etmiş oluyoruz.
“Rabbi yessir velâ tuassir Rabbi temmim bi’l-hayr”
ANLAMI: “Rabbim! kolaylaştır zorlaştırma, Rabbim hayırla sonuçlandır”
“Allahümme hır li vehter li.Vela teklini ala ihtiyari.”
ANLAMI: Allah’ım! Bu işi bana hayırlı kıl ve bu işi bana nasip eyle! Allah’ım beni kendi başıma bırakma. (Tirmizi,De’avat,90)
Rabbi zidni ilmen ve fehmen ve el-hıkni bi’s salihin.Rabbişrahli sadri ve yessir li emri vahlü’l-ukdeten min lisani yefkahu kavli. Ya Hafız, Ya Rakib, Ya Nasır, Ya Allah. Rabbi yessir ve la tüassir, Rabbi temmim bi’l hayr. (Sınava girmeden önce 3,5,7 defa okunur)
ANLAMI: Rabbim! İlmimi ve anlayışımı arttır ve beni salih kullara dahil eyle. Rabbim! Göğsümü aç, işimi kolaylaştır ve dilimdeki bağı çöz ki sözümü anlasınlar. Ya Hafız Ya Rakib Ya Nasır Ya Allah. Rabbim kolaylaştır, zorlaştırma; Rabbim! İşimi hayırla tamama erdir.