Kurban eti nasıl pay edilir? Kurban eti nasıl dağıtılır, kaç kişiye dağıtılır? İşte Diyanet'in açıklaması!
Kurban ibadeti, akıl sağlığı yerinde, ergen olmuş, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her Müslümanın yerine getireceği mali bir ibadettir. Kurban da Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin değerlendirilmesinde bazı tavsiyelerde bulunmuştur. Peki, Kurban eti nasıl pay edilir? Kurban eti nasıl dağıtılır, kaç kişiye dağıtılır? Kurban eti nasıl bölüştürülür? Kurban eti paylaşımı nasıl olmalı? İşte detaylar…
Kurban ibadeti, Kur’an-ı Kerim, Sünnet ve icmâ ile sabit bir ibadettir. Ayetlerde zikredilen hayvan kesiminin, et ihtiyacı temini için olmadığı, bunların ibadet amaçlı birer uygulama olduğu biliniyor. Kurban ibadetinin Allah katında makbul olması için Peygamber efendimizin bazı tavsiyeleri olmuştur. Peki, Kurban eti nasıl pay edilir? Kurban eti nasıl dağıtılır, kaç kişiye dağıtılır? Kurban eti nasıl bölüştürülür? Kurban eti paylaşımı nasıl olmalı? İşte detaylar…
KURBAN ETİ NASIL PAY EDİLİR?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sitesinde yer alan bilgilere göre Kurban ibadetinin değerlendirilmesi ile ilgili bilgiler şu şekilde:
“Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10). Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir (Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, IV, 185). Ancak, durumu iyi olan müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur.
Şâfiî mezhebine göre ise, kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir.”