Kalp Kırmak İle İlgili Hadisler! Peygamberimizin Kalp Kırmak İle İlgili Hadisi Şerifleri...
İslam dini Yüksek hoşgörüye sahip ve insan ruhunu en iyi şekilde anlayan, analiz eden maneviyatı yüksek bir din olarak kabul edilmektedir. İslam'a göre İnsanların Allah'a olan ibadetlerini önemli olmasının yanı sıra insanların kalp kırmaması gerektiğini ve birbirlerine hoşgörü ile yaklaşmanın da bir ibadet olduğunu emretmektedir.
Kalp kırmak ile ilgili Hz Muhammet SAV peygamber efendimizin oldukça fazla hadisleri bulunmaktadır. Buna göre Öncelikle ayet ve hadis arasındaki farkları ve tanımlamalara bakmak önemlidir. Ayet; Kuran-ı Kerim içerisinde bulunan ve Müslümanların mutlaka uyması gereken emredici hükümler olarak tanımlanmaktadır.
Hadis ise peygamber Efendimizin hayatı boyunca kendisinin yaptığı ve aynı zamanda Allah'ın sözlerini öncü alıp sahabelerine ve ashabına verdiği nasihatler olarak ifade edilmektedir. Ayetler kadar Hadis-i Şerifler de çok önemlidir.
Kalp kırmak ile ilgili hadislere detaylarıyla bakılacak olursa en yaygın bilinenlerden birisi Bir gönül yapmak yüz kabe yapmaktan daha hayırlıdır. Bir kalp kırmak ise bir kabe yıkmaktan daha kötüdür. olarak Hz peygamberimiz buyurmuştur.
İslam dini gönül yapmayı ve kul hakkından sakınmayı ibadet saymıştır. Buna göre; Günümüze bakılacak olursa Müslümanlar arasındaki son dönem kavgaların bu hadisi şerifin terk edilmesi sebebiyle oluşmasına işaret etmektedir. Kul hakkına girmek veya kul hakkı yemek Allah’ın affetmeyeceği büyük günahlar arasında yer almaktadır. Bu durumu çeşitli ayetlerde de belirtmiştir.
Peygamber Efendimiz gönül ve kalp kırmanın büyük ve küçük olarak ayırt etmemiş bu anlamda çocukların gönüllerinin yapılması onları sevmek ve gözetmenin de çok büyük sevap olduğunu her defasında belirtmiştir.
Allah'ın en fazla hissedildiği yer kalptir Bu sebeple kalp kırmanın Allah'ı kırmak kadar kötü olacağını ifade etmektedir.
Peygamberimizin Kalp Kırmak İle İlgili Hadisi Şerifleri...
Mevlana'nın en büyük sözlerinden bir tanesi Yaradılan'ı severim Yaradan dan ötürü şeklinde ifade etmiştir. Peygamber Efendimiz Yine hayatı boyunca hiç bir kimsenin gönlünü kırmamıştır. Ancak bilmeden yaptığı bir durum söz konusu ise mutlaka giderek özür dilemiş ve hellalik istemiştir.
Müminlerin kalbi iyidir ve iyiliği çok sever diğer hadislerinden bir tanesi olarak ifade edilmektedir.
Allah katında bir dünyanın yok olması Müslüman bir kimsenin öldürülmesinden daha iyidir şeklinde başka bir hadistir.
Başka bir hadiste ise; Kuvvetli bir kimse güreşte hasmını yere seren değil, öfkeliyken nefsini yenen kişidir.
Kalp kırmak bilmeden yapılmış ise telafi etmenin en önemli yolu özür dilemektir. Bu anlamda bir kimsenin gönlünü kıran kişi kırılan kişinin yaşına bakmaksızın nefsini öne eğerek özür dilemesi büyük erdemler arasında yer almaktadır.
Ali İmran Suresi İnsanlara yumuşak ve iyi davranmak da Allah'ın merhamet ve şefkatinin bir eseridir. Olurda katı yürekli birisi olsaydın insanlar senin etrafından dağılırdı öyleyse onların kusurlarını affet Sadece Allaha tevekkül et şeklinde emretmiştir.